Marca personal

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La marca personal (en anglès personal branding) és un concepte de desenvolupament personal consistent en considerar-se a un mateix com a marca comercial. Es tracta de elaborar, transmetre i protegir la marca amb ànim de diferenciar-se i aconseguir el major èxit possible, tant en les relacions socials com en les professionals. Una marca és una promera de valor. Les marques desprenen valors i generen expectatives.

A diferència d'altres enfocaments en tècniques de millora professional que tendeixen a la millora de característiques personals, la marca personal o personal branding tendeixen a la promoció personal a través de la percepció que el altres tenen d'un mateix. La marca personal està relacionada amb la reputació digital, però la manera com s’estableixen totes dues és diferent. La marca personal depèn d’un mateix, un se l’ha de construir. Per contra, la reputació la defineixen els altres, tot i que pots arribar a influenciar-la a través de les teves accions.

Desenvolupar una marca personal no és només saber identificar les característiques que ens fan diferents, sinó en saber com transmetre-les per sobresortit en un mercat competitiu i en constant canvi.

Andrés Pérez,[1] referent en marca personal a Espanya,[cal citació] defineix la marca personal com “la projecció de certs aspectes de la personalitat, habilitats y valors d’una persona. La marca pròpia és una percepció perdurable de la persona, i sempre ha de reflectir la vertadera personalitat de la persona que hi ha darrere.[2]

El concepte de marca personal es fa més necessari en l'actualitat perquè les relacions interpersonals són cada cop més anònimes. quan els humans gaudeixen dels mateixos atributs (formació, experiència, mateixes aspiracions), les persones tendeixen a convertir-se en iguals. Per això per promocionar-se individualment, ens hem de diferenciar i mostra-nos de manera diferent, única i irrepetible. "Em distingeixo o m'extingeixo". Per això els professionals que vulguin diferenciar-se per augmentar el valor del seu treball o contribució personal, han de construir, promocionar, comunicar i protegir la marca personal.

El concepte de marca personal no vol dir convertir a les persones en objectes materials, al contrari, vol dir evitar que la persona sigui catalogada com un currículum vitae, desapercebuda, igual a altres. Vol potenciar a la persona com a diferent i capaç d'aportar el seu valor únic i irrepetible.

Sívia Cobo,[3] al seu llibre Internet para periodistas[4] diu que si no ets a internet, no existeixes. Un dels més clars exemples d'aplicació de marca personal es pot trobar a l'hora de buscar el nom d'una persona a Google. Les cerques que se n'obtinguin, així com l'ordre en què apareixen, és la imatge que una persona està donant al món.

Història[modifica | modifica el codi]

La marca personal, o personal branding en l’equivalència anglesa, va ser definit formalment per Tom Peters l’any 1997 en un article titulat The brand called you[5][6] També es rellevant el treball recent de Dan Schawbel Me 2.0: Build a Powerful Brand to Achieve Career Success, que a més de fer un recorregut per el concepte de marca personal desenvolupa consells sobre com millorar la presència d'aquesta gràcies a les eines 2.0.

Maneres de construir la marca personal[modifica | modifica el codi]

Hi ha diferents maneres de construir la marca personal:

 1. Web personal i/o bloc. Als últims temps el fet de tenir un bloc ben actualitzat, acosat i amb bones referències exteriors, ajuda molt a que els cercadors de Google et posicionin en els primers llocs dels motors de cerca amb les paraules claus que s’hagin escollit per definir aquell bloc. Aquest lloc web pot servir d’aparador de la marca personal d’un individu, on es podrà explicar qui som, què fem i mostrar el nostre historial laboral, a més d’oferir vies de contacte.
 2. Xarxes socials. És un possible aparador per mostrar-se a un mateix. Cal evitar entrar en “l’autobombo” que està molt penalitzat. Per entrar a les xarxes socials s’ha de tenir un objectiu molt marcat i definir estratègies que ajudin a aconseguir les fites que s’hagin establert. S’ha de saber que cada xarxa és diferent i actuar en conseqüència. Joana Sánchez, economista i emprenedora, argumentava a un article de Viaempresa.cat[7] que llançar-se a internet i a les xarxes socials sense estratègia i sense generar una proposta de valor diferenciada i única és un error.

Francesc Quer, psicòleg organitzacional i ‘coach’, estableix la manera d’organitzarla implantació d’una marca personal establint en primer lloc un full de ruta, amb fites a curt, mig i llarg termini. A partir d’aquí, proposa imposar les tècniques i enies de comunicació més adequades a cada persona, atenent a l’impacte que poden tenir, utilitzant tèniques de networking, converses, reunions… Finalment, també proposa com a element clau la monitorització, una eina que també Sílvia Cobo tracta al llibre “Internet para periodistas”.

Javier Gosende, al llibre “El libro blanco del emprendedor web”[8] diu que els mètides idonis per crear marca personal són:

 • Crear canals de comunicació de la nostra marca personal (blocs, xarxes socials, aportacions a diaris digitals…)
 • Crear continguts de qualitat i compartir-los
 • Gestionar adequadament els nostres perfils socials
 • Fer alguna cosa en la que destaquem i ens recordin

Problemes amb la marca personal[modifica | modifica el codi]

A internet cada usuari ha de ser responsable de  les seves capacitats i què vol aportar a la comunitat d’internet. Ha d’establir què és allò que vol dir perquè la comunicació sigui veraç, rica i integradora. Un dels errors més comuns és planificar la comunicació a internet com a unidireccional. La xarxa té una capacitat integradora més gran, i obviar-ho pot portar a un fracàs de la marca personal d’un individu.

Vilma Núñez, experta en comunicació, té un article al seu bloc que cita problemes bàsics a l’hora de crear la marca personal:

 • Voler abarcar tots els públics.
 • Voler oferir coses que després no podràs continuar
 • Oferir continguts que no funcionin, i no els puguis arreglar.

Exemple de marca personal d'èxit[modifica | modifica el codi]

Un clar exemple d’èxit de la marca personal d’una persona que no és mediàtica és el d’Antonio Gutiérrez-Rubí, consultor en comunicació. La prova clara és que si busquem el nom “antoni” a Google, obtindrem aquesta cerca on podem veure que la primera entrada és el seu bloc personal i que està posicionada a sobre d’Antoni Gaudí.

A una entrevista publicada al seu bloc, Gutiérrez-Rubí deia que la millor manera de tenir identitat és construint-la, un procés que sempre és en moviment, evolució i interacció. Proposa que els elements clau de l’èxit de la marca personal és la implicació personal, la proximitat i la capacitat d’acompanyament des de la confiança i l’escolta permanent.

Marca personal després de la mort[modifica | modifica el codi]

Núria Escalona, al llibre #Digitalk, elabora una reflexió arran de com afecta la mort d’una persona a la seva identitat digital. Cita unes aplicacions que mantenen viu el compte de Twitter d’una persona que ha mort: Fowill i LivesOn, o fins i tot establir una persona com a executora del testament sobre la vida digital d’una persona.

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. Andrés Pérez
 2. A. Pérez Ortega, Qué es el personal branding. Guía para entender la revolución de la marca personal [en línia]. Madrid: Marca Propia, 2005 http://www.marcapropia.net/2005/03/gua-para-entender-la-revolucin-de-la.html [consulta 16 de març del 2014]
 3. Silvia Cobo
 4. COBO, SÍLVIA Internet para periodistas. Kit de supervivencia para la era digital Editorial UOC. ISBN 978-84-9788-988-9 Pàgina 208
 5. The brand called you
 6. ESCALONA, NÚRIA Digitalk Editorial UOC ISBN 978-84- 9029-813-8
 7. SÁNCHEZ, JOANA (VIAEMPRESA.CAT) Estratègia digital. 5 errors que pots evitar. [en línea]. Disponible a internet: http://www.viaempresa.cat/ca/notices/2014/03/estrategia-digital-5-errors-que-pots-evitar-joana-sanchez-5093.php Consultat el 15 de març del 2014
 8. GOSENDE, JAVIER El libro blanco del emprendedor web ANAYA EDITORIAL. ISBN 978-84-415-3456-8

Bibliografia[modifica | modifica el codi]