Marcos Criado

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMarcos Criado

Plafó ceràmic amb el beat, s. XVII (Sevilla, Santuario de María Auxiliadora) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementMarcos Criado
25 abril 1522 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Andújar Modifica el valor a Wikidata
Mort25 setembre 1569 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (47 anys)
La Peza Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot catòlic Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósTrinitaris
Màrtir
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
Beatificació1899 , Roma nomenat per Lleó XIII
PelegrinatgeLa Peza
Festivitat25 de setembre
IconografiaHàbit trinitari, amb el cor a la mà i una espasa clavada al pit
Patró deLa Peza
Quadre amb el martiri del sant

Marcos Criado (Andújar, 1522 - La Peza, Alpujarras, 25 de setembre de 1569) fou un frare trinitari, mort màrtir mentre predicava. És venerat com a beat per l'Església catòlica.

Biografia[modifica]

Marcos Criado va néixer a Andújar en 1522. De petit va mostrar molta pietat i devoció envers la Mare de Déu. Aviat ingressa al convent dels trinitaris calçats del seu poble, on va estudiar i es va ordenar sacerdot. Es dedicà preferentment a la predicació i predicà a Andújar, Ronda, Jaén i Úbeda. Es va oferir com a missioner quan els bisbes de Guadix i Almeria, cap al 1560 van demanar-ne als trinitaris per a predicar entre els moriscos. S'oferiren Pedro de San Martín, que morí abans d'arribar-hi, i Marcos Criado.

Criado va marxar a les Alpujarras (Granada), on vivia gran quantitat de moriscos. Fou nomenat vicari del rector de La Peza, des d'on visitava els altres pobles de la serralada. Va confortar els cristians de la regió i va predicar l'evangeli als musulmans. Va rebre amenaces i fou colpejat i apallissat diversos cops, però no en feu cas i continuà predicant.[1] Va parlar amb el cabdill dels rebels moriscos perquè deixés tranquils els cristians, però no va tenir èxit i fou torturat i deixat per mort. Recuperat, però, continuà la seva tasca.[2]

L'agreujament del conflicte entre les autoritats i els moriscos fa que esclati la rebel·lió de les Alpujarras i que els rebels comencin a perseguir els cristians i matin els sacerdots de Vera: Criado ha de fugir de Cadiar per salvar-se'n i torna a Peza.[3] El 21 de setembre de 1569[1] un grup de moriscos atacà el poble, el prengué, l'apallissà i el lligà a un arbre, instant-lo a abjurar del cristianisme. El van deixar per mort i, en trobar-lo viu encara, li obriren el pit i li'n tragueren el cor.[4]

Veneració[modifica]

Segons la llegenda, el cor lluïa i portava inscrit el monograma de Crist (IHS), la qual cosa va fer que molts moriscos es convertiren.[1] Fou venerat com a màrtir des de la seva mort, culte que fou confirmat quan Lleó XIII el beatificà en 1899.[5]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 J. Saez Medina, El Santo Fray Marcos Criado, apostol de los moriscos, in http://lapezasanta.blogspot.be/2009/04/Santo-fray-marcos-criado.html.
  2. A. Rodriguez, Marcos Criado, in Cl. Léonardi, A. Riccardi, G. Zarri (dir.), Diccionario de los Santos, volume II, Madrid, San Pablo, 2000, p. 1561 col. 2 - p. 1562 col. 1.
  3. Pujana, Juan. La reforma de los Trinitarios durante el reinado de Felipe II (en castellà). Secretariado Trinitario, 2006, p. 138. ISBN 978-84-96488-10-6. 
  4. Hitos, Francisco Antolín. Mártires de la Alpujarra (en castellà). Linkgua, 2010-08-31. ISBN 978-84-9897-753-0. 
  5. A. Rodriguez, Marcos Criado, in Cl. Léonardi, A. Riccardi, G. Zarri (dir.), Diccionario de los Santos, volume II, Madrid, San Pablo, 2000, p. 1561 col. 2.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Marcos Criado