Mare de Déu de Colobor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Mare de Déu de Colobor
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaÀger (Noguera) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 02′ N, 0° 47′ E / 42.03°N,0.79°E / 42.03; 0.79

El santuari de la mare de Déu de Colobor és una ermita situada a la serra del Montsec d'Ares, al municipi d'Àger. Aquest santuari era propietat de l'antic Castell de Colobor i es va construir a sobre l'arbre on es va trobar la imatge de la verge. Annex a l'església es va construir un hostal, ja que per aquell indret s'hi accedia al coll de Colobor, una de les principals vies de comunicació entre la Vall d'Àger i el Pallars. Amb el pas del temps i la creació de nous camins i noves vies de comunicació, l'hostal es va abandonar, fins que el 1964 es va inaugurar un refugi que finalment també acabà abandonat. Actualment el santuari resta totalment en estat d'abandó.

Llegenda[modifica]

La llegenda ens parla que aquesta imatge fou trobada per un pastor dalt la copa d'un arbre i que al mateix lloc on fou trobada se li va aixecar una ermita per venerar-la. L'ermità que se n'encarregava passava a plegar per la Mare de Déu.

Devocions Marianes[modifica]

L'adagi popular ho diu ben clar: A la muntanya del Montsec hi ha dues estrelles que llancen molt resplendor, són les ermites de Pedra i Colobor.

Referències[modifica]

  • Bellmunt i Figueras, Joan. Fets,costums i llegendes. Lleida: Pagès editors, juny de 1994. ISBN 84-7935-212-4. 

Enllaços externs[modifica]