Mare de Déu de la Humilitat (Fra Angelico)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Mare de Déu de la Humilitat
Mare de Déu de la Humilitat
Fra Angelico, c. 1433-1435
Tremp sobre fusta
147 × 91 cm
Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona

Mare de Déu de la Humilitat (títol original: Madonna dell'Umiltà) és un quadre del pintor florentí Fra Angelico pintat entre el 1433 i 1435, i exposat actualment al Museu Nacional d'Art de Catalunya,[1] cedit en dipòsit pel Museu Thyssen-Bornemisza, amb seu a Madrid.

A l'obra present apareix la Mare de Déu asseguda amb el Nen, que està dret, a la seva falda. La Verge porta un mantell blau amb les vores daurades i una túnica vermella. Sobre el seu cap ostenta una aurèola amb la següent inscripció: AVE MARIA GRATIA PLENA. A la mà dreta porta una gerra amb una rosa i una assutzena, i a l'esquerra subjecta el Nen amb tèndrament i delicada.

El Nen vesteix un túnica rosa amb un cinturó blau clar. Sobre el seu cap ostenta també una aurèola. El Nen fa entrega a la seva mare d'una assutzena, símbol que aludeix a la puresa. Tres àngels subjecten un cortinatge daurat i decorat amb sanefes negres a manera de baldaquí, mentre uns altres dos, asseguts als peus de la Mare de Déu i el Nen, toquen uns instruments musicals. Un d'ells toca l'orgue, mentre l'altre toca el llaüt. Fra Angèlico utilitza el daurat profusament en aquesta obra, que la dota de major caràcter diví i ens mostra a una Mare de Déu jove i innocent. El seu semblant conserva encara un cert hieratisme propi de la tradició medieval. Les representacions de les Mares de Déu amb el Nen van ser molt freqüents a partir del segle XIII i han perdurat fins al segle XX.

Referències[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • DDAA. Museu Nacional d'Art de Catalunya. Florència: Mnac i SCALA GROUP S.p.A, 2009. ISBN 978-84-8043-198-9.