Mare de Déu dels Àngels (Pere Serra)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Mare de Déu dels Àngels
Mare de Déu dels Àngels
Pere Serra, Cap a 1385
Tremp i daurat amb pa d'or sobre fusta • Gòtic
131 × 195× 11 cm
Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona


La Mare de Déu dels Àngels és una pintura al tremp sobre taula obra de Pere Serra datada cap al 1385.

És la taula central que, junt amb els dos cossos de predel·la amb sants (que en el seu dia devien flanquejar un sagrari), són les úniques parts conservades d’un retaule. Està dedicat a la Mare de Déu i va ser encarregada probablement pel notari Bernat Macip per a una de les capelles de la girola de la catedral de Tortosa, des d'on va passar al convent de Santa Clara de Tortosa. El compartiment de la Verge amb l’Infant voltats d’àngels músics és una versió de gran delicadesa i refinament d’un tipus iconogràfic que va gaudir d’una fortuna immensa a l’època.

Pere Serra, l’autor del retaule, va pertànyer a una família de pintors que van acabar encapçalant la pintura catalana de la segona meitat del segle XIV.

Al MNAC es conserven també les dues seccions laterals de la predel·la. Les tres taules procedeixen de la catedral de Tortosa (Baix Ebre) i varen ser adquirides pel Museu el 1932 provinent de la col·lecció Plandiura.[1] A les taules laterals es mostren les figures de quatre sants a cadascuna. A l'esquerra: sant Pere, santa Clara, sant Jaume el Major i sant Joan Evangelista; a la dreta: sant Joan Baptista, Maria Magdalena, sant Jaume el Menor i sant Pau apòstol.[2]


Referències[modifica | modifica el codi]

La taula central i les seccions laterals