Marià Camprubí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMarià Camprubí
Biografia
Naixement1804 Modifica el valor a Wikidata
Reus Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XIX Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócoreògraf, ballarí Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsJoan Camprubí Modifica el valor a Wikidata

Marià Camprubí (Reus, 1804 - ? segle XIX) va ser un coreògraf i mestre de dansa català, pare del també coreògraf Joan Camprubí. També se'l coneix amb els noms de Marian i de Mariano.

Va fundar a Barcelona una escola de coreografia on ensenyava també ball de palillos i més endavant va ser mestre de dansa clàssica i espanyola a París. Va triomfar als Teatres Principal i Liceu de Barcelona, al Teatro Real de Madrid i al Teatre de l'Òpera de París, tenint com a parella artística a Dolors Serral. Va fer gires per Europa i Amèrica. Es desconeix la data i el lloc de la seva mort.[1]

Coincidí amb grans ballarins de la seva època arreu d'Europa amb la seva parella Dolores Serral. Compartí cartell amb Maria Taglioni i Jules Perrot l'any 1830 a la producció de l'òpera de Gasparo Spontini Fernán Cortés. La seva participació coreogràfica va reforçar el colorisme hipano-mexicà de l'obra. Existeixen documents gràfics de l'època que mostren l'actuació d'aquesta parella da ball a França, executant el bolero i la catxutxa. L'estança a Dinamarca de la parella de ball fou de gran importància, ja que despertaria l'interès de A. Bournonville, mestre del ballet del "Teatro Real". La relació entre ells fou llarga i fructífera. Es diu que Bournonville s'inspirà en les interpretacions de la parella per crear moltes de les seves coreografies com La ventana i El toreador, considerades com aportacions de Bournonville a l'escola bolera.

Referències[modifica]

  1. Olesti Trilles, Josep. Diccionari biogràfic de reusencs. Reus: l'Ajuntament, 1991, p. 168. 

Bibliografia[modifica]

  • LLORENS SOUTO, Pilar. “Camprubí, Mariano”. Diccionario de la Música Española e Hispanoamericana. Madrid: SGAE, 1999, vol. 2.