Maria Anna de Portugal (gran duquessa de Luxemburg)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaria Anna de Portugal

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(pt) Maria Ana de Bragança Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 juliol 1861 Modifica el valor a Wikidata
Bronnbach (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort31 juliol 1942 Modifica el valor a Wikidata (81 anys)
Nova York Modifica el valor a Wikidata
SepulturaSanta Maria de Luxemburg Modifica el valor a Wikidata
Gran Duquessa Consort de Luxemburg
1905 – 1912 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPrincesa
Gran Duquessa
Grand Duchess Consort of Luxembourg (en) Tradueix
Dowager (en) Tradueix
Hereditary Princess (en) Tradueix
Princesa
Hereditary Princess (en) Tradueix
Infanta de Portugal Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia Bragança Modifica el valor a Wikidata
CònjugeGuillem IV de Luxemburg (1893–valor desconegut) Modifica el valor a Wikidata
FillsMaria Adelaida de Luxemburg, Elisabet de Luxemburg, Sofia de Luxemburg, Antònia de Luxemburg, Carlota I de Luxemburg, Hilda de Luxemburg Modifica el valor a Wikidata
ParesMiquel I de Portugal Modifica el valor a Wikidata  i Adelaida de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg Modifica el valor a Wikidata
GermansMiquel de Bragança, Adelgundes de Portugal, Maria Antònia de Portugal, Maria Teresa de Portugal, Maria Josepa de Portugal i Maria de les Neus de Portugal Modifica el valor a Wikidata
Premis

Maria Anna de Portugal, gran duquessa de Luxemburg (Bronnbach 1861 - Nova York 1942). Infanta de Portugal de la branca miquelista amb el tractament d'altesa reial que es maridà amb el gran duc Guillem IV de Luxemburg l'any 1883.

Nascuda al Castell-Monestir de Bronnbach situat a l'actual land de Baden-Württemberg i propietat de la família principesa dels Löwenstein-Wertheim-Rosenberg, el dia 13 de juliol de 1861. Filla del rei Miquel I de Portugal i de la princesa Adelaida de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg, era neta per línia paterna del rei Joan VI de Portugal i de la infanta Carlota Joaquima d'Espanya i per línia materna del príncep Constantí de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg i per la princesa Agnès de Hohenlohe-Langenburg.

La infanta Maria Anna de Portugal i el gran duc Guillem IV de Luxemburg.

El dia 21 de juny de l'any 1893 es casà al Castell de Fischbach amb el gran duc hereu Guillem IV de Luxemburg, fill del gran duc Adolf I de Luxemburg i de la princesa Adelaida d'Anhalt. La parella tingué sis filles:

Guillem esdevingué gran duc a la mort del seu pare el dia 17 de novembre de 1905 i Maria Anna fou elevada a la categoria de gran duquessa. Com a conseqüència de ser l'últim membre de la Casa de Nassau, Guillem abolí la llei sàlica a Luxemburg permetent d'aquesta manera que les seves sis filles poguessin accedir al tron luxemburguès. D'aquesta manera la princesa Maria Adelaida de Luxemburg fou declarada, l'any 1907, hereva al gran tron ducal.

Durant la llarga malaltia del seu marit, la gran duquessa Maria Anna fou regent del petit gran ducat des del 19 de novembre de 1908 fins al 15 de febrer de 1912. Aquesta regència s'allargà fins al 18 de juny de 1912, quan la gran duquessa Maria Adelaida fou declarada major d'edat.

L'any 1940 hagué d'abandonar el gran ducat al costat de la resta de la família gran ducal a conseqüència de l'ocupació nacionalsocialista del país. El 31 de juliol de 1942 morí a l'exili estatunidenc, concretament a la ciutat de Nova York a l'edat de 81 anys.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maria Anna de Portugal