Maria Antònia Freixes i Jover

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaria Antònia Freixes i Jover
Biografia
Naixement1915 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort2006 Modifica el valor a Wikidata (90/91 anys)
Naucalpan de Juárez (Mèxic) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióbibliotecària Modifica el valor a Wikidata
PartitEsquerra Republicana de Catalunya Modifica el valor a Wikidata

Maria Antònia Freixes i Jover (Barcelona, 1915 - Naucalpan, Mèxic, 2006) va ser una administrativa i bibliotecària catalana. Perit i professora mercantil, el 1936 va entrar a treballar a la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya on va arribar a ser secretària del conseller Antoni Maria Sbert: primer a Cultura i després a Governació.[1] El 1939 es va exiliar a París on va seguir treballant amb Sbert de secretària de la Fundació Ramon Llull i a la Revista de Catalunya. Quan els nazis estaven a punt d'entrar a la capital francesa va fugir -en companyia de Mercè Rodoreda, Armand Obiols i el mateix Sbert- a Vichèi on va treballar a l'ambaixada de Mèxic fins que el 1942 va marxar precisament a aquest país on va fer de bibliotecària.[1] Durant l'estada a l'exili va ser sòcia de l'Orfeó Català de Mèxic i militant d'Esquerra Republicana.[2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Massot, Josep. Antoni M. Sbert, agitador, polític i promotor cultural. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2000. 
  2. Massot, Josep. De la guerra i de l'exili: Mallorca, Montserrat, França, Mèxic, 1936-1975. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2000 [Consulta: 25 març 2015]. 

Enllaços externs[modifica]