Maria Badia i Cutchet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Maria Badia)
Infotaula de personaMaria Badia i Cutchet

Maria Badia (2014) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 maig 1947 Modifica el valor a Wikidata (76 anys)
Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
Secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea
27 desembre 2016 – 27 octubre 2017
Directora general de Relacions Exteriors del Govern català
19 gener 2016 – 27 desembre 2016
← Francesca Guardiola i SalaMarina Borrell i Falcó →
Diputada al Parlament Europeu
14 juliol 2009 – 30 juny 2014 (dissolució parlamentària)

Circumscripció electoral: Espanya

Diputada al Parlament Europeu
20 juliol 2004 – 13 juliol 2009 (dissolució parlamentària)

Circumscripció electoral: Espanya

Dades personals
FormacióUniversitat Autònoma de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Estrasburg
Brussel·les Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolítica, diplomàtica Modifica el valor a Wikidata
PartitMoviment d'Esquerres (2014–)
Partit dels Socialistes de Catalunya (1978–2014) Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Twitter (X): mbadiacutchet Modifica el valor a Wikidata

Maria Badia i Cutchet (Sant Quirze del Vallès, 13 de maig de 1947) és una filòloga i política catalana, que fins al 2014 fou diputada al Parlament Europeu pel PSC-PSOE i vicepresidenta de l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates.[1][2][3]

Va estudiar Filologia Anglesa a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i va treballar com a professora d'anglès en dues escoles d'educació primària de Sabadell.

El 1975 va entrar a formar part de Convergència Socialista de Catalunya, moviment embrionari del que avui és el Partit dels Socialistes de Catalunya. Ha estat coordinadora de la Primera Secretaria del PSC, coordinadora de la Secretaria de Relacions Internacionals del PSOE, i responsable de la Secretaria del President del Parlament de Catalunya, Joan Reventós i Carner. El juny de 2000 fou elegida membre de la direcció del PSC, responsable de la Secretaria de Política Europea i Internacional, essent reelegida el 2004 i el 2008.

Va ser elegida diputada a les eleccions al Parlament Europeu de 2004 i 2009, i ha estat adscrita a la Comissió de Cultura i Educació, així com a la delegació per les relacions amb la República Popular de la Xina. També ha estat membre suplent de la Comissió d'Afers Exteriors, de la delegació per les Relacions amb Sud-àfrica, de la delegació per a les Relacions amb els Països Amèrica Central, de la delegació a l'assemblea Parlamentària Paritària Àfrica Carib Pacífic-UE, i de la delegació a l'assemblea Parlamentària Euromediterrània.

A la Comissió de Cultura i Educació, ha treballat especialment per a millorar les condicions i ampliar els programes educatius de mobilitat dels estudiants a la Unió Europea, per augmentar les oportunitats de formació del professorat, per a fomentar la coordinació dels ensenyaments artístics a nivell europeu, per a reduir la fractura digital i democratitzar l'accés a les TICs, reduir les desigualtats de gènere en el sector cultural, educatiu i de l'esport, i millorar la comunicació entre les institucions comunitàries i la ciutadania. En aquest sentit, ha promogut l'ús del català a les diferents institucions comunitàries i la correspondència en aquesta llengua entre la ciutadania i el Parlament Europeu.

En el Parlament Europeu, ha estat membre del Grup Socialista i Secretària General Adjunta de la Delegació Socialista Espanyola. També ha format part del Partit Socialista Europeu de Dones, on ha participat activament impulsant campanyes de conciliació de la vida personal i laboral.[2][1][3]

Té dos fills i comparteix la vida amb l'actor Artur Trias. Per raons familiars, Maria Badia està estretament vinculada al món de l'art i la cultura, aficions a les quals dedica bona part del seu temps de lleure. Des de fa tretze anys viu al Maresme.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Badía Cutchet, María» (en castellà). Fundación Pablo Iglesias. [Consulta: 4 abril 2021].
  2. 2,0 2,1 «Maria Badia i Cutchet | enciclopèdia.cat». [Consulta: 4 abril 2021].
  3. 3,0 3,1 «7ª legislatura | Maria BADIA i CUTCHET | Eurodiputados | Parlamento Europeo» (en castellà). [Consulta: 4 abril 2021].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maria Badia i Cutchet