Maria Perpinyà i Sais

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Maria Perpinyà Sais)
Infotaula de personaMaria Perpinyà i Sais
Biografia
Naixement6 desembre 1901 Modifica el valor a Wikidata
Verges (Baix Empordà) Modifica el valor a Wikidata
Mort6 juliol 1994 Modifica el valor a Wikidata (92 anys)
Banyoles (Pla de l'Estany) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptora Modifica el valor a Wikidata

Maria Perpinyà i Sais (Verges, Baix Empordà, 6 de desembre de 1901Banyoles, Pla de l'Estany, 6 de juliol de 1994) fou una poeta, periodista i traductora catalana. Es donà a conèixer a partir de 1925 després de diverses publicacions a la premsa.[1]

Era filla de Narcís Perpinyà i Ros natural de Verges i de Pietat Sais i Perpinyà natural de Torroella de Montgrí casats a Verges l'any 1892.[2] Els anys 1928 i 1929 va veure editats alguns poemes seus en publicacions com Ciutat, de Manresa, El Dia, de Terrassa, Joia, de Badalona, La Revista, La Nova Revista, D'Ací d'Allà, La Nau o La Veu de Catalunya, per exemple. I s'incorporà com a redactora al diari catòlic El Matí, just quan es fundava.[1] Fou membre de l'APEC i de la secció femenina d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC). El 1930 signà el manifest pro amnistia de les dones. També es dedicà a fer recitals poètics en diferents entitats i a la traducció, especialment del francès i a la correcció del català. L'any 1948, va guanyar l'Accèssit a la Viola d'Or als Jocs Florals celebrats a París, amb el poema “A la Verge de Montserrat”. La Guerra Civil va truncar la seva carrera, ja que després de la guerra es va anar tancant en el seu món, i tot i que va continuar escrivint fins a una edat avançada, només va publicar algun poema en Les Cinc Branques (1975) i en el recull de 31 poetes d'avui (1977). Estigué casada amb el periodista i escriptor Lluís Jordà i Cardona.

Maria Perpinyà va revisar el llenguatge de la Processó de Verges i el va adaptar a un de més comprensible, sense que perdés rigor ni originalitat. L'any 1977 es va posar música a la seva poesia "Dansa de la Mort a Verges Arxivat 2011-09-05 a Wayback Machine." i l'acte va ser retransmès per televisió.


El novembre de 2009, la Diputació de Girona va editar el llibre Antologia de poemes – Maria Perpinyà. Aquest llibre és el número 22 de la col·lecció Josep Pla.

Obra[modifica]

Maria Perpinyà fou autora dels llibres:

  • Poemes (1931)
  • Terra de vent (1936)
  • Antologia de poemes (2009)

Entre les seves col·laboracions en la premsa es pot destacar:

Segons informen alguns mitjans també col·laborà en:

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Maria Perpinyà i Sais». CIVTAT. Ideari d'art i cultura. [Consulta: 8 maig 2020].
  2. «Llibre de Matrimonis (1886-1946) pàg.32». Arxiu Diocesà de Girona.Verges. Parròquia de Sant Julià i Santa Basilissa.
  3. «Nova revista, La. Núm. 29 (maig 1929)». ARCA - Arxiu de Revistes Catalanes Antigues.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]