Maria Pia de Savoia (reina de Portugal)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 02:08, 5 set 2015 amb l'última edició de PereBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
La princesa Maria Pia de Savoia, reina de Portugal.

Maria Pia d'Itàlia, reina de Portugal (Torí 1847 - Stupinigi 1911). Princesa de Sardenya i després d'Itàlia amb el tractament d'altesa reial es convertí en reina de Portugal d'ençà del seu casament l'any 1862 amb el ja coronat rei Lluís I de Portugal.

Nada a Torí, capital del regne de Sardenya, el dia 16 d'octubre de l'any 1847, essent filla del rei Víctor Manuel II d'Itàlia i de l'arxiduquessa Adelaida d'Àustria. Néta per via paterna del rei Carles Albert I de Sardenya i de l'arxiduquessa Maria Teresa d'Àustria-Toscana ho era per via materna de l'arxiduc Rainier d'Àustria i de la princesa Elisabet de Savoia-Carignano.

El 6 d'octubre de 1862 es casà a Lisboa amb el rei Lluís I de Portugal, fill de la reina Maria II de Portugal i del príncep Ferran de Saxònia-Coburg Gotha; alhora, Lluís II era germà del rei Pere V de Portugal, mort sense descendència l'any 1861.

La parella s'establí a cavall entre Lisboa, capital portuguesa, i els palaus que la Família reial portuguesa tenia als voltants de Sintra. La parella tingué dos fills:

Maria Pia i Lluís I de Portugal tenien inquietuds bastant diferents. Mentre que la reina era coneguda pels seus dispendis en extravagàncies de difícil justificació, el rei portuguès era un home d'àmplies inquietuds intel·lectuals que anaven des del fet de ser poeta fins a la seva passió per l'oceanografia.

L'any 1889 morí el rei Lluís I de Portugal i Maria Pia es convertí en reina viuda de Portugal. Amb el regicidi que significà la mort del seu fill primogènit i de l'hereu a la Corona portuguesa l'any 1908 a Lisboa, Maria Pia començà a donar símptomes de patir una greu i progressiva demència senil que s'agreujà amb la proclamació de la República portuguesa l'any 1910.

Amb la proclamació de la República l'any 1910 i amb l'expulsió de la Família reial, Maria Pia s'instal·là al Piemont on morí l'any següent a l'edat de 64 anys. Fou enterrada al Panteó Reial de la Família Savoia a la Catedral de Superga, essent l'única reina lusitana no enterrada al Panteó de la Família Bragança.

El viaducte ferroviari construït per Gustave Eiffel sobre el Duero el 1877, rebé en el seu honor el nom de Pont de Maria Pia.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maria Pia de Savoia