Maria de Hohenzollern-Sigmaringen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaria de Hohenzollern-Sigmaringen

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement17 novembre 1845 Modifica el valor a Wikidata
Sigmaringen Modifica el valor a Wikidata
Mort26 novembre 1912 Modifica el valor a Wikidata (67 anys)
Brussel·les (Bèlgica) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Pneumònia Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaCripta Reial de Laeken Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósalonnière Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPrincesa
Comtessa Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Hohenzollern-Sigmaringen i casa de Saxònia-Coburg i Gotha Modifica el valor a Wikidata
CònjugeFelip de Bèlgica (1867–) Modifica el valor a Wikidata
FillsBaudouin de Bèlgica, Henriette de Belgique, Joséphine de Belgique, Josepa de Bèlgica, Albert I de Bèlgica Modifica el valor a Wikidata
ParesCarles Antoni de Hohenzollern-Sigmaringen Modifica el valor a Wikidata  i Josepa de Baden Modifica el valor a Wikidata
GermansLeopold de Hohenzollern-Sigmaringen, Estefania de Hohenzollern-Sigmaringen, Carles I de Romania, Antoni de Hohenzollern-Sigmaringen i Frederic de Hohenzollern-Sigmaringen Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 34212082 Modifica el valor a Wikidata
Paisatge rural, 1907. Aiguafort.
Vista de poble, 1907. Aiguafort

Maria de Hohenzollern-Sigmaringen, princesa de Bèlgica (Sigmaringen 1845 - Brussel·les 1912). Princesa de Hohenzollern-Sigmaringen amb el tractament d'altesa sereníssima que contragué matrimoni amb el príncep Felip de Bèlgica i que es convertí en mare del rei Albert I de Bèlgica.

Biografia[modifica]

Nada a la localitat de Sigmaringen, a l'actual land de Baden-Württemberg, el dia 17 de novembre de 1845, essent filla del príncep sobirà Carles Antoni de Hohenzollern-Sigmaringen i de la princesa Josepa de Baden. Era neta per via materna del gran duc sobirà Carles Lluís de Baden i de la princesa Estefania de Beauharnais.

L'any 1849 el príncep Carles Antoni cedeix la sobirania del principat de Hohenzollern-Sigmaringen als seus cosins, els reis de Prússia, a canvi d'una renda vitalícia pels membres de la família principesca. La família de la princesa Maria s'instal·là a Berlín on el príncep Carles Antoni serà nomenat primer ministre l'any 1858. L'any 1869 els prínceps de Hohenzollern-Sigmaringen recullen la sobirania dels prínceps de Hohenzollern-Hechingen i es converteixen el prínceps de Hohenzollern.

L'any 1869 la princesa Maria es casà a Berlín amb el príncep Felip de Bèlgica, fill del rei Leopold I de Bèlgica i de la princesa Lluïsa d'Orleans. La parella tingué cinc fills:

Descendents seus són els reis Albert II de Bèlgica, Balduí I de Bèlgica, el gran duc Enric I de Luxemburg i el cap de la casa reial italiana, Víctor Manuel de Savoia.

Formació artística[modifica]

Com la majoria de dones de l'aristocràcia i l'alta societat europees del moment, Maria de Hohenzollern-Sigmaringen va rebre una formació cultural i artística important.

Tant ella, que era molt popular entre la societat belga, com les seves filles van ser deixebles de la pintora belga Juliette Wytsmann que, junt amb el seu marit, tenia una certa relació amb el món artístic barceloní. Probablement per això la princesa va prendre part en la V Exposició Internacional de Belles Arts i Indústries Artístiques que es va fer al Palau de Belles Arts de Barcelona l'any 1907, on va exposar cinc aiguaforts que la crítica va elogiar.[1][2]

Referències[modifica]

  1. «S.A.R. la Princesa Maria de Hohenzollern Sigmaringen». Feminal, 26-05-1907, p. 5.
  2. V Exposición Internacional de Bellas Artes e Industrias Artísticas: catálogo ilustrado (en castellà). Barcelona: Imp. de Henrich y Cia., 1907, p. 148. 


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maria de Hohenzollern-Sigmaringen