Maria de Ávila

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaria de Ávila
Biografia
Naixement10 abril 1920 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort27 febrer 2014 Modifica el valor a Wikidata (93 anys)
Saragossa (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióBallarina, coreògrafa i mestra de ballet
Membre de
Família
FillsLola de Ávila Modifica el valor a Wikidata
Premis

María Dolores Gómez de Ávila, més coneguda com a Maria de Ávila, (Barcelona, 10 d'abril de 1920 - Saragossa, 27 de febrer de 2014) va ser una ballarina, coreògrafa i mestra de ballet clàssic i neoclàssic catalana.[1] Va ser primera ballarina de la Companyia de Dansa del Liceu de Barcelona als anys quaranta i cinquanta. Va dirigir algunes companyies de dansa clàssica, entre les quals la Compañía Nacional de Danza a Madrid, que va modernitzar, i de la qual va sistematitzar el treball intern. Va crear la seva pròpia escola de dansa, que actualment dirigeix la seva filla Lola.

Formació[modifica]

Maria de Ávila va començar els seus estudis de dansa clàssica als deu anys amb Pauleta Pàmies al Liceu de Barcelona. Es va quedar en el seu ballet i als dinou anys ja n'era la primera ballarina.[2]

Carrera professional[modifica]

La seva major activitat com a ballarina es va desenvolupar a partir de 1937 i fins a mitjans dels anys 50. En aquesta època va ser parella de ball del coreògraf del Liceu Joan Magriñà, actuant a la Companyia de Dansa del Liceu, la Companyia Espanyola de Ballet i en els Ballets de Barcelona.[2]

El 1954 va obrir la seva pròpia escola de dansa clàssica a Saragossa, on es va formar, per exemple, Víctor Ullate.[3] Va ser crear el Ballet Clàssic de Saragossa de dansa clàssica, que va dirigir i pel qual va realitzar coreografies,[4] i d'una altra companyia amb el seu nom, el Jove Ballet Maria de Ávila.[2] El 1983 es van unificar el Ballet Nacional de España Español, de dansa espanyola, i el Ballet Nacional de España Clásico, de dansa clàssica, sota el nom de Ballet Nacional d'Espanya, la direcció del qual va ser encarregada a María de Ávila. Hi va integrar al repertori estrenes absolutes de dansa espanyola, clàssica i neoclàssica (George Balanchine, Anthony Tudor, etc.),[5] amb coreografies i músiques originals, com per exemple Ritmos, Mede i Danza y Tronío. Quan el 1986 va deixar la companyia, aquesta va esdevenir de nou dues companyies diferents,[6] que van evolucionar per separat i actualment són la Compañía Nacional de Danza i el Ballet Nacional de España.

Premis i honors[modifica]

Referències[modifica]

  1. Elvira Esteban, Ana Isabel. «María de Ávila». Institut del Teatre. Enciclopèdia de les Arts Escèniques Catalanes. [Consulta: 23 desembre 2020].
  2. 2,0 2,1 2,2 Maria de Ávila, medalla d'Or del Liceu Arxivat 2016-03-03 a Wayback Machine. Portal català de dansa Dansacat, de l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya. Article publicat el 27 d'octubre de 2009. (català)
  3. La dansa clàssica a Catalunya: segles XIX a XXI Arxivat 2013-09-26 a Wayback Machine. Culturcat, generalitat de Catalunya (català)
  4. Espléndido debú del Ballet Clásico de Zaragoza de Mercedes Rico, El País, 6 de setembre de 1982. (castellà)
  5. La companyia Pàgina web de la Compañía Nacional de Danza, CND. (castellà)
  6. Història Arxivat 2012-02-03 a Wayback Machine. Pàgina web del Ballet Nacional de España, BNE, de dansa espanyola, dirigit per José Antonio. (català)