Marie Hortense Fiquet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMarie Hortense Fiquet

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) Hortense Fiquet Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(fr) Marie-Hortense Fiquet Modifica el valor a Wikidata
22 abril 1850 Modifica el valor a Wikidata
Saligney (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort1922 Modifica el valor a Wikidata (71/72 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri de Père-Lachaise, 90
Grave of Cézanne (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómodel d'art, enquadernadora, llibretera, model Modifica el valor a Wikidata
OcupadorAcadèmia Suïssa Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugePaul Cézanne (1886–valor desconegut) Modifica el valor a Wikidata
FillsPaul Cézanne Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
28 abril 1886casament Modifica el valor a Wikidata

Marie Hortense Fiquet (22 d'abril de 1850, Saligney, Districte de Dole, al departament de Jura[1] - 1922) va ser la companya i model, més tard dona i musa, de Paul Cézanne, pintor postimpressionista per a qui va posar en 29 pintures sense somriure mai en cap d'elles.[2]

Quan l'artista la va conèixer, ella treballava com a llibretera. El 1870, Hortense va viatjar amb Cézanne a L'Estaque, per evitar que aquest fos reclutat. El 1872 van tenir un fill a qui anomenaren Paul. Després es van traslladar amb el seu fill a Auvers-sur-Oise. Durant anys, la relació es va ocultar al pare de Cézanne. No es van casar fins al 28 d'abril de 1886 a Ais de Provença.

Les relacions posteriors entre l'artista i la seva dona van ser difícils, i amb el temps ella va marxar a París. Les dificultats financeres van fer que tornés a Provença, però van romandre en habitacions separades. La diabetis del pintor, diagnosticada el 1890, provocava comportaments que van afectar el seu matrimoni. La mort de la mare del pintor, el 1897, li va permetre reconciliar-se amb la seva dona, encara que la seva relació va seguir sent tempestuosa. El 1902 va fer un esborrany de testament excloent la seva esposa de l'herència i deixant-ho tot al seu fill. Aparentment la relació estava de nou trencada; es diu que ella va cremar els records de la seva mare.

Model de Cézanne[modifica]

Hortense Fiquet, o Madame Cézanne, va posar com a model de Paul Cézanne en 29 obres. La seva expressió és similar a la d'algú que no sap que li estan prenent una foto. Independentment de les seves dures mirades, Cézanne va decidir representar la seva dona, una vegada i una altra, durant un període de vint anys, presentant Fiquet en una llum serena que li dona un aire de misteri i intriga. En la majoria de les obres de Madame Cézanne, s'observa la manca de detall intricat. La pintura s'aplica vagament i no es desenvolupa articularment, deixant espai per a la reflexió. A Madame Cézanne al Conservatori, les mans d'Hortense són gairebé completament sense acabar, mentre que, per contra, l'arbre en el fons té una àmplia gamma de valor i detall.[3] Alguns dels seus retrats:[4]

Altres retrats:

Referències[modifica]

  1. [enllaç sense format] http://www.ville-gardanne.fr/IMG/pdf/Cezanne-Gardanne-2.pdf
  2. Solomon, Deborah «Take My Wife. S'il Vous Plaît.» (en anglès). The New York Times, 20-11-2014 [Consulta: 25 desembre 2015].
  3. «Behind the Portraits of Madame Cézanne» (en anglès). The Metropolitan Museum of Art, 06-03-2015 [Consulta: 25 desembre 2015].
  4. Nicolas Pioch «Cézanne, Paul: Portraits of Mme Cézanne». Web Museum, Paris [Consulta: 25 desembre 2015].

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Marie Hortense Fiquet

Enllaços externs[modifica]