Marsnik 2

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Mars 2 ( Марс 2 )
Característiques tècniques
Altres noms de l'orbitador: 1971-045A, Marsnik 2 Orbiter, 05234
Altres noms del lander: 1971-045D
Data de llançament: 19 de maig de 1971
Hora de llançament: 16:22:44 GMT
Massa seca en òrbita: 2265 kg Orbitador//358 kg aterrizador

La sonda Mars 2 (també anomenada Marsnik 2 o Mart 2 ) era idèntica a la Mars 3, cadascuna amb un mòdul orbital i un mòdul de descens acoblat. Els principals objectius del orbitador Marsnik 2 eren els mateixos que els de la Mars 3.

El principal objectiu científic del mòdul de descens Marsnik 2 era realitzar un aterratge suau a Mart. La seqüència de descens de l'aterrizador va fallar i la nau va impactar contra la superfície. Portava un gran escut de l'URSS (s'ha d'entendre el potencial propagandista en el context de la Guerra Freda) que impedia la presència de més experiments.

Les naus[modifica | modifica el codi]

Entre els dos mòduls sumaven una massa total de 4.650 kg en el moment del llançament, incloent el combustible. L'altura de la nau era de 4,1 m i arribava fins als 5,9 m d'envergadura amb els dos panells solars desplegats, mentre que el diàmetre de la base era de 2 m. De la massa total, 3.440 kg pertanyien a l'orbitador carregat de combustible i 1.210 kg eren del mòdul de descens també amb el combustible carregat.

El sistema de propulsió estava situat a la part inferior del cos cilíndric de la nau que era el principal element de la sonda. Estava format per un tanc de combustible cilíndric dividit en compartiments per allotjar el combustible i el oxidant. El motor estava col·locat en un suport en la part baixa del tanc i el mòdul de descens estava situat a la part superior del bus de l'orbitador. Els dos panells solars s'estenien en els laterals del cilindre i una antena parabòlica de 2,5 m situada al lateral costat dels radiadors servia per a les comunicacions en alt guany.

La telemetria era transmesa per la nau a 928,4 MHz. Els instruments i els sistemes de navegació estaven situats a la part baixa de la sonda i l'antena per a les comunicacions amb l'aterrizador estava ancorada als panells solars. A més la nau portava tres antenes direccionals de baixa potència que se situaven prop de l'antena parabòlica.

Desenvolupament de la missió[modifica | modifica el codi]

La sonda Marsnik 2 (o Mart 2 ) va ser llançada cap a Mart impulsada per l'última etapa del coet llançador anomenada Tyazheliy Sputnik (71-045C). Es van realitzar dues maniobres de correcció de la trajectòria els dies 17 de juny i 20 de novembre. El mòdul orbital va deixar anar el mòdul de descens unes 4.30 h abans d'arribar a Mart el 27 de novembre de 1971.

La nau va entrar en l'atmosfera marciana a una velocitat de 6 km/si en un angle més accentuat del previst. La seqüència de descens va quedar alterada, provocant una fallada en el sistema de descens que va fer que els paracaigudes no es despleguessin, per la qual cosa l'aterrizador es va estavellar contra el sòl marcià a 4º Nord i 47º Oest, a la zona oest d'Hellas Planitia. Encara que de forma accidentada, el mòdul d'aterratge Marsnik 2 va ser el primer objecte fabricat per l'ésser humà a aconseguir la superfície marciana .

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Nota[modifica | modifica el codi]