Martin Kamen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMartin Kamen

(1938) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement27 agost 1913 Modifica el valor a Wikidata
Toronto (Canadà) Modifica el valor a Wikidata
Mort31 agost 2002 Modifica el valor a Wikidata (89 anys)
Montecito (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatEstats Units
FormacióUniversitat de Chicago Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perDescobridor del carboni 14.
Activitat
OcupacióQuímic
OcupadorUniversitat de Califòrnia a San Diego
Universitat de Califòrnia a Berkeley
Universitat Washington a Saint Louis
Universitat de Brandeis Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Participà en
1939Projecte Manhattan Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralArthur B. Robinson Modifica el valor a Wikidata
Localització dels arxius
Premis

Martin Kamen (27 d'agost de 191331 d'agost de 2002) fou un químic estatunidenc, codescobridor amb Samuel Ruben, el 1940, del carboni 14.

Biografia[modifica]

Kamen va néixer a Toronto, al Canadà. Doctor en Química Física per la Universitat de Chicago. El 1936, es va unir a l'equip d'Ernest Lawrence al Laboratori Lawrence Berkeley National de la Berkeley. Com a radioquímic, fou responsable de la producció de radioisòtops en ciclotró. El 1937, va conèixer Samuel Ruben, llavors estudiant de química amb Willard Frank Libby. Ruben i Kamen treballaren en el mecanisme de la fotosíntesi utilitzant com a traçador biològic el carboni 11. El 27 de febrer de 1940, produïren per primera vegada carboni 14 en quantitat suficient per a poder mesurar la seva activitat.

Durant la Segona Guerra Mundial, Kamen restà a Berkeley i participà en el projecte Manhattan, que pretenia de fabricar la Bomba atòmica. La seva obra, que tenia el nom en codi de "procés Beta", se centrà en el reciclatge de l'urani 235. El juliol de 1944, hagué de dimitir, a petició dels serveis secrets militars dels EUA que, per la seva afinitat per l'esquerra, el creien sospitós d'amenaçar la seguretat del Projecte Manhattan. Treballà en una drassana fins a la primavera de 1945, quan va ser contractat per supervisar el ciclotró de l'Escola de Medicina de la Universitat de Washington. Després d'una llarga batalla legal, va ser rehabilitat el 1955.

Premis i reconeixements[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Martin Kamen, Radiant Science and Dark Politics : a Memoir of the Nuclear Age, Berkeley, University of California Press, 1985.