Mas d'en Vernis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Mas d'en Vernis
Imatge
Mas d'en Vernis, a Botarell, Baix Camp
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióMedieval, XVII
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBotarell (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPartida dels Domenges. Botarell (Baix Camp)
Map
 41° 10′ N, 1° 00′ E / 41.17°N,1°E / 41.17; 1
BCIL
Data24/04/2008
IdentificadorIPAC: 9409

El Mas d'en Vernis, Mas del Diumenge o Domenge, és una masia del municipi de Botarell (Baix Camp) protegida com a bé cultural d'interès local. Forma un conjunt amb el Mas del Molló que es va separar recentment.

Mas de Molló

Descripció[modifica]

El Mas d'en Vernis està al costat del Mas del Molló i mirats de lluny semblen tot un. El Mas d'en Vernis està situat a la part més al nord del terme, per damunt de la carretera d'Alcolea, des de la qual s'hi accedeix per un camí. És un edifici antic, que conserva davant una terrassa pavimentada amb rajoles de ceràmica sense envernissar, construïda parcialment sobre uns corals avui rònecs, on hi ha un pou de construcció rectangular i uns bancs de pedra. Hi ha una possible torre de 3,85 metres de costat, davant del pou.

El Mas de Molló està més ben conservat que l'altre. Sembla que van aprofitar-se les pedres del que resta d'una torre medieval. És de planta quadrangular. La porta és amb arc de mig punt de colors alternats.

Història[modifica]

Els dos masos formaven part del terme de la Quadra dels Tascals. La documentació es guardava en el Mas d'en Vernis en un armari vell. En part va ser retirada per un capellà a començaments del segle xx, i la que hi restà va ser cremada durant la Guerra Civil per uns militars que s'hi estatjaren. Al Mas de Molló hi ha la data 1737, sota les lletres "IHS", a la clau de l'arc de la porta. L'estructura de l'edifici i les restes conservades fan pensar que aquesta data correspon a una reforma feta sobre una obra més antiga.

Referències[modifica]

  • «Mas d'en Vernis». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 26 abril 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mas d'en Vernis
  • «Mas d'en Vernis». Mapa de recursos culturals. Diputació de Tarragona.
  • «Mas de Molló». Mapa de recursos culturals. Diputació de Tarragona.