Materia medica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pàgina amb dibuix de morera d'una còpia il·lustrada datada vers l'any 512, el codex Dioscòrides de Viena

Materia medica (llatí per a «substància curativa») és el conjunt de coneixements sobre les propietats terapèutiques de qualsevol substància que es faci servir per guarir, és a dir les medicines.[1] El terme materia medica va ser utilitzat des de l'època de l'Imperi Romà fins al segle xx. Antany, moltes universitats tenien una «càtedra de Matèria Mèdica»[2] però a poc a poc l'expressió tradicional va ser substituït pel sinònim farmacologia[3][4] per a indicar la ciència i farmacopea per al codi oficial dels medicaments.

Aquest terme deriva del títol d'un llibre d'un metge de l'antiga Grècia, Dioscòrides Pedani del segle i, anomenat De materia medica, en grec: Περὶ ὕλης ἰατρικῆς.[5] S'ha traduït a l'àrab el 1244.[6] El 1537 es va publicar a París una edició en llatí amb el títol Pedanii Dioscoridis Anazarbei De medica materia libri sex per Simon de Colines, Dionysius Corronius, Jean Ruel i Miguel Servet.[7]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Materia medica». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «El paper de l'Acadèmia de Medicina». Col·legi Oficial de Metges de Barcelona. «Josep Canet Pons (1758-1832) […] va regentar la càtedra de Matèria Mèdica a Cervera l'any 1784 […]»
  3. Vegeu per exemple: Foix i Gual, Joan Baptista. Curso de Materia Médica ó de Farmacología traducido del que escribió en francés F. Foy,[…] Refundido y arreglado por el Dr. D. Juan Bautista Foix y Gual. Catedratico de Terapeútica y Materia Médica […] (en castellà). Barcelona: Imprenta de J. Verdaguer, 1838. 
  4. Bujosa, Francesc. «Pròleg». A: Jaume Mercant. La farmàcia de la Cartoixa de Valldemossa. Palma: Editorial Olañeta, 5 d'agost de 2009. 
  5. «Dioscòrides Pedani (40 dC - 90 dC)». Museu d'Història de Catalunya, s.d. [Consulta: 22 octubre 2020].
  6. Ferrà i Martorell, Miquel «Matèria mèdica (1244)». dBalears, 08-03-2005. Arxivat de l'original el 2020-10-26 [Consulta: 22 octubre 2020].
  7. «Pedanii Dioscoridis Anazarbei De medica materia libri sex» (llibre electrònic). Biblioteca Complutense. [Consulta: 22 octubre 2020].

Bibliografia[modifica]