Mateu apòstol

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Mateu l'Apòstol

Talla a la parròquia d'Altenfelden (Alemanya), 1719
sant, apòstol, evangelista i màrtir
Nom secular Hebreu: מתי/מתתיהו (Mattai o Mattithiahu, "Do de Jahvè"); grec: Ματθαίος (Matthaios)
Naixement Desconeguda (s. I)
Cafarnaüm? (Galilea, Palestina)
Defunció 24 de gener
Prop de Hieràpolis de Síria o Etiòpia
Enterrament Catedral de San Matteo (Salern, Itàlia)
Commemoració en Tota la cristiandat
Canonització Antiga
Lloc de pelegrinatge Salern (Itàlia)
Festivitat 21 de setembre (occident), 16 de novembre (orient)
Fets destacables Autor de l'Evangeli segons Mateu
Iconografia Com a evangelista, amb un llibre i un àngel al costat; com a recaptador d'impostos, amb una bossa de monedes; amb una llança o alabarda
Patronatge Comptables, banquers; Riudecanyes, Vilanna, Bunyola, Santa Margalida, Miramar, Montsó; Oviedo, Conca, Logronyo, Alcalá de Guadaira; Salerno

Segons el Nou Testament, Sant Mateu (Galilea, s. I aC - Etiòpia o Hieràpolis, s. I) fou un Apòstol de Jesús de Natzaret. L'atribució de l'Evangeli segons Mateu, però, no està clara, ja que sembla escrit originàriament en grec en una data tardana. És venerat com a sant a tota la cristiandat.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Segons les Escriptures, Mateu (מתי/מתתיהו, "Do de Jahvèh", Mattay o Mattithyahu, en grec Ματθαῖος, Matthaios) era fill d'Alfeu, l'anomenaven Leví i era recaptador d'impostos a Cafarnaüm on cobrava el peatge per Herodes. Segons l'evangeli de Sant Lluc, Jesus el cridà mentre treballava i li digué: "Segueix-me". El va seguir, i va celebrar un gran banquet a casa seva en honor de Jesús.

Segons Eusebi de Cesarea, va predicar durant quinze anys a Palestina i després, segons Rufí, se n'anà a Etiòpia on fou lapidat, cremat i decapitat. Segons el bisbe de Xipre Epifani I de Constància, Mateu va morir a Hieràpolis de Síria i el que fou martiritzat a Etiòpia fou l'apòstol Maties.

Se li atribueix el primer dels evangelis sinòptics, l'Evangeli segons Mateu.

Veneració[modifica | modifica el codi]

Segons la tradició, les seves despulles es troben a la Catedral de Sant Mateu de Salern (Campània, Itàlia). La llegenda diu que van ser trobades a Capaccio el 954 i portades a Salern; van instal·lar-se a la cripta de la catedral el 1081. La cripta va ser transformada entre el 1600 i el 1616 per Domenico i Giulio Cesare Fontana, en estil barroc.

La seva festa és:

En l'art se'l representa amb un evangeli en general, amb algunes excepcions on porta una espasa o una llança, o unes balances de pesar or. Com a símbol té un home alat, ja que el seu evangeli comença amb la genealogia de Jesus.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]