Matricària

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Matricaria)
Infotaula d'ésser viuMatricària
Matricaria Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitaqueni Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsterales
FamíliaAsteraceae
SubfamíliaAsteroideae
GènereMatricaria Modifica el valor a Wikidata
L., 1753
Tipus taxonòmicMatricaria recutita L.
Nomenclatura
Sinònims
  • Chamomilla Gray
  • Source: ING[1]

Matricària (Matricaria) és un gènere de plantes amb flors, essent un dels tipus de les margarides i conegudes popularment com a camamilles. Es troben dins la família asteràcia.

La majoria d'espècies dins el gènere matricària es troben en les regions de clima temperat d'Europa, Àsia i Amèrica i també al nord i sud d'Àfrica. Algunes s'han naturalitzat a Austràlia.

Són plantes anuals que tenen una aroma molt forta i agradable. Creixen a les vores dels camins (vegetació ruderal) i en terres riques en nutrients. Encara que sovint es consideren com a males herbes també són plantes ornamentals.

Tenen moltes tiges prostrades o erectes, glabres i amb moltes fulles que són bipinnades amb molts folíols estrets lobulats i linears.

Les flors són simètriques radials. El capítol floral és groc verdós i semiesfèric. Les lígules poden estar presents com a M. recutita o mancar com en M. discoidea. Les lígules tenen de 4- a 5-dents. El receptacle és de dues a tres vegades més alt que ample. El papus pot ser en forma de corona i curt o bé mancar.

L'extracte de camamilla vera, Matricaria recutita es pren com infusió medicinal, la camamilla romana pertany a un altre gènere:Anthemis nobilis.

La taxonomia de Matricaria està controvertida i és molt confusa.

Taxonomia[modifica]

Matricaria discoidea
Matricaria

Referències[modifica]

  1. «Matricaria». Index Nominum Genericorum. International Association for Plant Taxonomy, 20-02-2006. [Consulta: 14 juny 2008].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Matricària