Matteo da Campione

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMatteo da Campione

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement31 maig 1335 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Campione d'Italia (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort24 maig 1396 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (60 anys)
Monza (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescultor, arquitecte Modifica el valor a Wikidata
Façana de la catedral
Púlpit de la catedral

Matteo da Campione (Campione d'Itàlia, circa del 31 de maig de 1335 - 24 de maig de 1396, Monza) va ser un escultor i arquitecte italià del gòtic. És principalment conegut pel seu treball a la catedral de Monza al nord de Milà.

Biografia[modifica]

La seva data de naixement no està documentada de manera precisa, tanmateix, pertany al grup d'aquells picapedrers llombards, originaris de la zona dels llacs, coneguts com els Mestres de Campione i que estaven actius al nord d'Itàlia a la fi del segle xii fins al final del segle xiv.[1] El nom da Campione es va donar a causa de la procedència geogràfica, no constitueix un nom familiar.

A mitjan segle xiv, Matteo va rebre l'encàrrec pel Visconti de Milà, per a la transformació de la catedral de Monza, on, mitjançant la realització de la doble funció de l'arquitecte i escultor, va ser l'autor de la façana, el baptisteri i el púlpit.[2]

Va morir l'any 1396 i està enterrat en la Capella del Roser a l'interior de la catedral. L'epitafi de Matteo es troba en la paret exterior de la capella i la inscripció d'aquesta placa, diu en caràcters gòtics i en llatí:[3]

« HIC IACET ILLE MAGN(US) EDIFICATOR DEVOT(US) M(A)G(ISTE)R M(A)THE(US) DE CAMPIOLIONO Q(UI) HIUS SACRO STANTE ECCL(ESI)E FATIEM EDIFICAVIT EVANGELIZATORIUM AC BABTISTERIUM Q(UI) OBIIT ANNO D(OM)INI MCCCLXXXXVI DIE XXIIII MENSIS MAII »

Referències[modifica]

  1. Welch, 1995, p. 82-83.
  2. Merati, 1963, p. 155-158.
  3. Frisi, 1841, p. 23.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Matteo da Campione