Max Born

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 13:51, 1 ago 2016 amb l'última edició de 79.145.243.120 (discussió). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Max Born
Premi Nobel
Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(1954)

Max Born (Breslau, Silèsia, Prússia, Imperi Alemany 1882 - Göttingen, Baixa Saxònia, RFA 1970) fou un matemàtic i físic britànic, d'origen alemany, guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 1954 per la seva recerca en mecànica quàntica.

Biografia

Va néixer l'11 de desembre de 1882 a la ciutat de Breslau, avui en dia coneguda com Wrocław i situada a Polònia però que en aquells moments formava pert de l'Imperi Alemany. Va estudiar batxillerat al König-Wilhelm-Gymnasium i posteriorment matemàtiques i física a les universitats de Breslau, Heidelberg i Zuric, doctorant-se l'any 1906 a la Universitat de Göttingen. Professor a les universitats de Berlín, Frankfurt, Göttingen, Cambridge i Edimburg. El 1939 fou admès membre de la Royal Society britànica.

Born morí el 5 de gener de 1970 a la ciutat de Göttingen.

Recerca científica

Cinquena Conferència Solvay (1927). Podem veure Max Born el segon de la segona fila començant per la dreta, assegut entre Louis-Victor de Broglie i Niels Bohr

Entre 1915 i 1919 fou professor de física teòrica a la Universitat de Berlín, on conegué i es relacionà amb Albert Einstein.

A partir de 1921 a la Universitat de Göttingen inicià les seves investigacions científiques, al costat del seu assistent Werner Heisenberg, i relacionant-se també amb Wolfgang Pauli. Ambdós físics formularen la representació mecànica de la matriu del quàntum a partir d'un primer esborrany de Heisenberg en el qual formulava la teoria del quàntum evitant les representacions conrretes però inobservables de l'òrbita de l'electró usant paràmetres com la probabilitat de la transició. Davant d'aquest fet Born va reconèixer que la formulació podia ser transcrita en la llengua de les matrius, que havia après al costat de David Hilbert.

El 1933 Born abandonà Alemanya per refugiar-se a la Universitat de Cambridge pel seu origen jueu, tot i que ell professava la religió luterana així com pel seu pacifisme. El 1936 fou nomenat professor de Filosofia Natural a la Universitat d'Edimburg, càrrec que desenvolupà fins al 1953.

El 1954 retornà al seu país i fou guardonat amb el Premi Nobel de Física, juntament amb Walther Bothe, per la seva recerca en la mecànica quàntica, especialment en l'estudi de la funció de les ones. L'any 1955 fou un dels 11 científics i intel·lectuals que signaren el Manifest Russell-Einstein.

Enllaços externs