Medalla de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentMedalla de les Nacions Unides
Modifica el valor a Wikidata
Imatge
TipusInternational decoration (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Conferit perOrganització de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Format per

El terme Medalla de les Nacions Unides es refereix a una de les diverses condecoracions internacionals atorgada per les Nacions Unides als diversos militars del món per la participació en les operacions conjuntes militars i policials com el manteniment de la pau, els esforços humanitaris i el rescat davant un desastre. Una Medalla de les Nacions Unides se situa a la majoria de les militàries com una medalla de servei, la qual cosa vol dir que no es concedeix per un fet específic meritori o heroic, sinó per la simple participació en una operació.

Les diferents condecoracions de les Nacions Unides són habitualment denominades "Medalla de les Nacions Unides" a causa de la insígnia emprada a totes elles. A la major part dels països es lliura en dur a terme una acció de qualsevol mena en una activitat conjunta d'aquesta organització. Si un membre de servei participa en diverses operacions dins de la mateixa missió de les Nacions Unides i ja ha rebut la medalla corresponent, no en pot lluir una altra, però sí que està autoritzar a lluir una barra de campanya o una estrella de servei sobre la cinta que ja té.

La Medalla de Corea de les Nacions Unides[modifica]

Medalla de les Nacions Unides pel Servei a Corea

La primera Medalla de les Nacions Unides que es va crear va ser la Medalla de Servei de les Nacions Unides, també coneguda com a Medalla de les Nacions Unides pel Servei a Corea, atorgada per les Nacions Unides a tots aquells països que ajudaren Corea del Sud durant la Guerra de Corea.

És una medalla circular, en bronze. A l'anvers apareix l'escut de les Nacions Unides, un globus terraqi que mostra els 7 continents i una corona de llorer; i al revers apareix la inscripció "pel servei en defensa dels principis de la Carta de les Nacions Unides". Penja d'una cinta de franges alternes en blau cel, color de la bandera de les Nacions Unides, i blanques, color principal de la bandera de Corea del Sud.

La barra de campanya porta gravat "Corea", i segons la nacionalitat del receptor, estava escrit en anglès, francès, espanyol, danès, grec, italià, holandès, suec, sànscrit o turc.

La Medalla de les Nacions Unides[modifica]

La medalla més habitual és coneguda simplement com a Medalla de les Nacions Unides. La majoria de països la concedeixen per qualsevol acció participant en una activitat conjunta de les Nacions Unides. En situacions on un membre del servei participi en múltiples operacions de les Nacions Unides, està autoritzat a lluir estrelles de servei o barres de campanya sobre el galó.

Disseny[modifica]

L'anvers de totes les medalles de l'organització té, sense excepció, com a motiu principal l'emblema de les Nacions Unides, que consisteix en una projecció azimutal equidistant del mapa del món centrada al Pol Nord, motiu pel qual no es veu l'Antàrtida; envoltat per una corona feta per dues branques d'olivera. Al damunt de l'emblema apareix l'acrònim de les Nacions Unides en anglès, "UN", o a vegades l'acrònim emprat per identificar la missió que la motivi.

El revers és llis en tots els casos, però poden recollir llegendes diferents. A la majoria d'elles apareix gravada la frase "EN SERVEI DE LA PAU", podent estar escrita en diversos idiomes, en funció del receptor.

Les medalles poden ser daurades o en bronze, sent aquestes darreres les més habituals.

Les cintes varien en funció de la missió, tot i que a totes elles han d'aparèixer el color blau clar, extret de la bandera de les Nacions Unides.

Medalles de les missions de manteniment de la pau[modifica]

Num Any Galó Missió Situació Temps requerit a la zona Simbolisme dels colors de la cinta
1
1948– UNTSO UNTSO Orient Mitjà 6 mesos La cinta té el fons blau Nacions Unides amb una franja blanca prop de cada punta, els colors bàsics de les Nacions Unides.
2
1949– UNMOGIP UNMOGIP Índia, Pakistan 6 mesos La franja central de la cinta té diversos tons de verd, en representació de la serralada de l'Himàlaia i la vall del Kashmir i les franges blanques al costat del verd representa les muntanyes cobertes de neu. Hi ha dues franges en blau Nacions Unides a les puntes.
3
1950–1955 Guerra de Corea Guerra de Corea Corea 30 dies La cinta té el fons en blau Nacions Unides amb una sèrie de 8 franges blanques. Són els colors bàsics de les Nacions Unides.
4
1956–1967 UNEF I UNEF I Egipte, Israel 6 mesos El color sorra del fons de la cinta simbolitza el desert del Sinaí, mentre que la franja central en blau clar representa les Nacions Unides. Les dues franges als costats representen la regió, amb la franja blau fosc representant el canal de Suez i la verda per la vall del Nil
5
1958 UNTSO UNOGIL Líban, Síria 6 mesos La cinta té un fons blau Nacions Unives amb una franja blanca prop de cada punta, els colors bàsics de les Nacions Unides (el mateix disseny que per UNTSO, el número 1)
6
1960–1964 ONUC ONUC Congo 3 mesos Originàriament, la medalla es concedia amb el mateix galó que per a UNTSO (1) amb la barra CONGO. Al 1963 es modificà amb una franja central en verd, representant l'esperança de la nova nació, així com la conca del riu Congo. Així doncs, la franja central verda flanquejada per les franges blanc-i-blaves simbolitza els esforços de les Nacions Unides vers la nova nació.
7
1962–1963 UNSF, UNTEA UNSF, UNTEA Nova Guinea i Indonèsia 3 mesos La cinta bàsica és blau Nacions Unides amb tres franges centrals de color verd fosc, blanc i verd clar. El verd fosc representa la jungla i els pantans, el blanc indica la neu que cobreix les muntanyes i el verd clau indica les platges de corall de la regió-
8
1963–1964 UNYOM UNYOM Iemen 2 mesos El centre de la cinta té diversos tons de marró indicant les muntanyes seques del Iemen, les franges més clares en groc i or representen el desert, i les franges blaves de les puntes indiquen les Nacions Unides.
9
1964– UNFICYP UNFICYP Xipre Primer 1 mes, després 3 mesos La cinta està dividida en 3 segments igals de blau clar i blanc, els colors bàsics de les Nacions Unides i de les seves diverses operacions de manteniment de la pau. Les bandes estan separades per franges més estretes de blau marí fosc simbolitzant la Mediterrània.
10
1965-1966 DOMREP República Dominicana No s'atorgà cap medalla distintiva, cinta, galó o barra en commemoració d'aquesta intervenció en manteniment de la pau.
11
1965–1966 UNMOGIP UNIPOM India, Pakistan 3 mesos La franja central té diversos tons de verd en representació de la serralada de l'Himàlaia i la vall del Kashmir i les franges blanques al costat del verd representa les muntanyes cobertes de neu. Hi ha dues franges en blau Nacions Unides a les puntes. És el mateix galó que es concedí per UNMOGIP, el número 2.
12
1973–1979 UNEF UNEF II Egipte, Israel 3 mesos La franja central en color terra simbolitza el desert del Sinaí; i les dues barres en blau clar a les puntes representen les Nacions Unides. Les dues línies en blau fosc al centre representen el canal de Suez.
13
1974– UNDOF UNDOF Alts del Golan 3 mesos La franja central en blau clar amb una línia vermella al mig representa la zona de separació patrullada per les Nacions Unides. Les franges en negre denoten les roques volcàniques dels Alts del Golan, amb les franges blanques simbolitzant la neu del mont Hermon. Les franges en borgonya de les puntes indiquen els cards de la regió.
14
1978– UNIFIL UNIFIL Liban 3 mesos Els colors de la cinta representen les banderes de les Nacions Unides (blau clar i blanc) i del Líban (vermell, blanc i verd)
15
1988–1990 UNGOMAP-OSGAP Afganistan, Pakistan 3 mesos No es realitzà cap medalla o cinta específica per aquestes missions. Els participants van ser presos d'altres missions de manteniment de la pau, i van rebre la medalla de la seva missió original, UNDOF, UNTSO o UNIFIL, però amb la barra UNGOMAP. També existeix la barra OSGAP, tot i que no és oficial.
16
1988–1991 UNIIMOG UNIIMOG Iraq, Iran 3 mesos La banda central més ample blau clar representa les Nacions Unides. Les franges de la punta esquerra (vermell-blanc-verd) són per la bandera de l'Iran, mentre que les franges de la dreta (vermell-blanc-negre) són els de la bandera d'Iraq.
17
1989–1991 UNAVEM I UNAVEM I Angola 3 mesos La franja blau cel i les franges blanques representen la presència de les Nacions Unides a Angola; mentre que els colors groc, blanc i vermell són els de la bandera d'Angola.
18
1989–1990 UNTAG UNTAG Namíbia 3 mesos Les 5 franges centrals (negre, groc, vermell, verd i blau) són els colors dels 5 Anells Olímpics i signifiquen que països dels 5 continents van enviar tropes pacificadores a aquesta missió. La zona terrosa indica les sorres dels deserts del Kalahari i del Namib, i les franges blau cel indiquen la presència de les Nacions Unides.
19
1989–1992 ONUCA ONUCA Amèrica Central 3 mesos Les 5 franges verdes central representen els 5 països participants (El Salvador, Guatemala, Hondures, Costa Rica i Nicaragua); mentre que les franges blanques i blau clar indiquen la presència a la zona de les Nacions Unides. Les puntes en blau fosc signifiquen l'oceà Pacífic i el mar Carib.
20
1991–2003 UNIKOM UNIKOM Kuwait, Iraq 3 mesos Les amples franges terra representen la gran extensió del desert a Iraq i Kuwait, la franja central blau clar indica l'estreta línia de les Nacions Unides.
21
1991–1995 UNAVEM II UNAVEM II Angola 3 mesos La franja blau cel i les franges blanques representen la presència de les Nacions Unides a Angola; mentre que els colors groc, blanc i vermell són els de la bandera d'Angola. Es tracta de la mateixa cinta que a la missió original, UNAVEM (número 17)
22
1991–1995 ONUSAL ONUSAL El Salvador 3 mesos Les franges blau fosc i blanc representen els colors de la bandera d'El Salvador. Les puntes en blau Nacions Unides indiquen la presència del grup d'observadors.
23
1991 MINURSO MINURSO Sàhara Occidental 3 mesos L'ample franja blanca central representa la gran extensió del desert del Sàhara i les puntes en blau clar representen les Nacions Unides i les seves activitats.
24
1991–1992 UNAMIC UNAMIC Cambodja 3 mesos Les franges blanques i blau clar representen la bandera de les Nacions Unides, mentre que les barres en vermell, or i blau fosc representen la bandera del Regne de Cambodja i la República Khmer
25
1992–1995 UNPROFOR UNPROFOR Iugoslàvia 3 mesos El color bàsic de la cinta és blau clau amb una barra central en vermell, amb blanc als costats, representant les Zones de Protecció de les Nacions Unides. A l'esquerra, la franja verda representa els boscos de Iugoslàvia i, a l'altre costat, la franja marró representa les seves muntanyes.
26
1992–1993 UNTAC UNTAC Cambodja 3 mesos El fons verd del galó representa els camps d'arròs que cobreixen la major part de Cambodja, el vermell i el blau fosc son el principals colors de la bandera de Cambodja, mentre que el blanc i el blau clar són els colors de la bandera de les Nacions Unides.
27
1992–1993 UNOSOM I UNOSOM I Somàlia 3 mesos El fons terra de la cinta representa el desert amb una franja blau cel representant les Nacions Unides, amb franges verdes als costats representant l'esperança.
28
1992–1994 ONUMOZ ONUMOZ Moçambic 3 mesos La franja central en blau Nacions Unides té als costats per franges en blanc representant la pau. Les franges de verd a cada punta simbolitzen el clima tropical de Moçambic.
29
1993–1995 UNOSOM II UNOSOM II Somàlia 3 mesos El fons terra de la cinta representa el desert amb una franja blau cel representant les Nacions Unides, amb franges verdes als costats representant l'esperança. És el mateix disseny que el de la missió original, UNOSOM I (número 27).
30
1993–1994 UNOMUR UNOMUR Ruanda, Uganda 6 mesos La franja central en blau Nacions Unides té als costats franges més estretes en blanc representant la pau. Les franges en negre, or i vermell, totes de la mateixa amplada, representen la bandera d'Uganda.
31
1993–2009 UNOMIG UNOMIG Geòrgia 6 mesos El centre del galó és blau Nacions Unides, amb una barra en blanc als costat representant els cims nevats de les muntanyes del Caucas, les franges verdes representen les planes costaneres i els turons, i a les puntes les franges blau marí denoten la mar Negre.
32
1993–1997 UNOMIL UNOMIL Libèria 3 mesos La franja central blau Nacions Unides amb franges blanques al costat signifiquen la pau. A l'esquerra, una franja en blau fosc representa el litoral de l'oceà Atlàntic, mentre que la franja vermella de la dreta denota el sacrifici de sang humana a la matança.
33
1993–1996 UNMIH UNMIH Haití 3 mesos El centre de la cinta té els colors blau fosc i vermell de la bandera d'Haití, i les puntes blau cel i blanc denoten l'amistat. UNSMIH, la següent missió a Haití, usà el mateix disseny (num. 43)
34
1993–1996 UNAMIR UNAMIR Ruanda 3 mesos La franja central en blau Nacions Unides té franges als costats en blanc significant la pau. El color negre representa la lava volcànica i els famosos goril·les de la regió. El verd és el color de la vegetació local i el vermell representa el terra ruandès.
35
1994 UNASOG Líbia, Txad No s'atorgà cap medalla distintiva, cinta, galó o barra en commemoració d'aquesta intervenció en manteniment de la pau.
36
1994–2000 UNMOT UNMOT Tadjikistan 3 mesos Les franges blau clar representen les Nacions Unides i els seus esforços per portar a terme els acords de pau establerts i el verd i el blanc representen la flora i la neu que cobreix les muntanyes de Tadkikistan.
37
1995–1997 UNAVEM III UNAVEM III Angola 3 mesos Les zones blau clar i blanques representen la presència de les Nacions Unides a Angola, i els colors groc, vermell i negre són els colors de la bandera d'Angola. És el mateix galó que es concedí per UNAVEM I (número 17) i UNAVEM II (número 21).
38
1995–1996 UNCRO UNCRO Croàcia 3 mesos El color bàsic de la cinta és blau clau amb una barra central en vermell, amb blanc als costats, representant les Zones de Protecció de les Nacions Unides. A l'esquerra, la franja verda representa els boscos de Iugoslàvia i, a l'altre costat, la franja marró representa les seves muntanyes. És el mateix galó que es concedí per UNPROFOR (número 25)
39
1995–1999 UNPREDEP UNPREDEP Macedònia del Nord 3 mesos La cinta té franges en blau clar amb una de blanca als costats, representant les Nacions Unides, i el seu objectiu bàsic de pau. Les franges vermelles i grogues indiquen el comandament d'UNPREDEP i la seva missió, així com els colors de la bandera i de l'escut del país (un lleó daurat sobre un camp vermell).
40
1995–2002 UNMIBH UNMIBH Bòsnia i Hercegovina 3 mesos Originàriament era el mateix disseny que per a UNPREDEP (el número 25), però el disseny finalment canvià. Al nou galó, els colors blau clar i blanc indiquen la presència de les Nacions Unides i l'esperança universal de pau; la franja verda representa els boscos de Bòsnia i Hercegovina a la primavera i el vermell representa l'alba sobre les muntanyes del país.
41
1995–1996 UNTAES UNTAES Croàcia 3 mesos El color bàsic de la cinta és blau cel amb una franja central vermella, amb blanc als costats, representant les Forces de Pau de les Nacions Unides. A l'esquerra, la franja verda representa els boscos de Iugoslàvia; i a la dreta, la franja groga representa l'esperança dels camps de blat que creix en els temps pacífics.
42
1996–2002 UNMOP UNMOP Croàcia 3 mesos La cinta te franges en blau clar i blanc representant les Nacions Unides i el seu propòsit de pau. Les franges blau fosc representen les aigües que envolten la península de Prevlaka, i la franja groga simbolitza el sol daurat que promet un futur pròsper i en pau.
43
1996- UNSMIH UNSMIH Haití 3 mesos El centre de la cinta té els colors blau fosc i vermell de la bandera d'Haití, i les puntes blau cel i blanc denoten l'amistat. És el mateix disseny de la missió anterior a Haití, UNMIH (num. 33), però es llueix amb la barra UNSMIH.
44
1974– UNHQ UNHQ Servei a la seu a Nova York 3 mesos Aquesta cinta és únicament en blau Nacions Unides i representa el servei a la Seu central de l'ONU aNova York, més que no pas formar part d'una operació específica de manteniment de la pau.
45
1974– UNSSM UNSSM Servei Especial 3 mesos Els colors d'aquesta cinta són blau clar i blanc, es colors bàsics de les Nacions Unides, representant el servei al camp sota els auspicis de les Nacions Unides però no en una afiliació permanent a una operació específica de manteniment de la pau. S'afegeix una barra amb el nom del país o Organització de les Nacions Unides.
46
1997 MINUGUA MINUGUA Guatemala 3 mesos La cinta representa els colors de la bandera de Guatemala amb una franja al centre en blau Nacions Unides.
47
1997–1999 MONUA MONUA Angola Les zones blau clar i blanques representen la presència de les Nacions Unides a Angola, i els colors groc, vermell i negre són els colors de la bandera d'Angola. És el mateix galó que es concedí per UNAVEM I (número 17) UNAVEM II (número 21) i UNAVEM III (número 37).
48
1997 UNTMIH UNTMIH Haití El centre de la cinta té els colors blau fosc i vermell de la bandera d'Haití, i les puntes blau cel i blanc denoten l'amistat. És el mateix disseny de la missió original a Haití, UNMIH (num. 33), però es llueix amb la barra UNTMIH.
49
1997–2000 MIPONUH MIPONUH Haití El centre de la cinta té els colors blau fosc i vermell de la bandera d'Haití, i les puntes blau cel i blanc denoten l'amistat. És el mateix disseny de la missió original a Haití, UNMIH (num. 33), però es llueix amb la barra MIPONUH.
50
1998–1999 UNAMSIL UNOMSIL Sierra Leone 3 mesos La franja central en blau clar representa la presència de les Nacions Unides, mentre que les franges en blau, blanc i verd són els colors de la bandera de Sierra Leone.
51
1998–2000 MINURCA MINURCA República Centreafricana 3 mesos Les barres blau, blanc, vermell, verd i groc són els colors de la bandera de la República Centreafricana; i al centre té una franja en blau Nacions Unides
52
1998 UNPSG UNPSG Croàcia
53
1999-2002 UNMISET UNAMET Timor Oriental 3 mesos La cinta té dues franges a l'exterior en blau Nacions Unides, representant la presència de les Nacions Unides al Timor Oriental. A la part de dins hi ha dues franges iguals, en vermell i groc, que representen les brillants i espectaculars albades i postes de Sol del Timor Oriental. El centre de la cinta és una franja en blanc, tradicionalment el color de la pau i l'esperança.
54
1999– MONUC MONUC Congo 3 mesos La cinta té dues franges als costats en blau Nacions Unides, representant la presència de les Nacions Unides al Congo. A l'interior hi ha dues bandes iguals en groc, representant l'albada de la pau i la prosperitat. La franja blau fosc central representa el riu Congo
55
1999– UNMIK UNMIK Kosovo La cinta té dues franges exteriors en blau clar, representant la presència de les Nacions Unides. La franja interior en blau fosc simbolitza la presència de la Seguretat Internacional i la cooperació i el suport rebuts d'ella. Les dues franges blanques simbolitzen l'objectiu suprem de promoure la pau per a tots els habitants del Kosovo.
56
1999–2005 UNAMSIL UNAMSIL Sierra Leone 3 mesos La franja central en blau clar representa la presència de les Nacions Unides, mentre que les franges en blau, blanc i verd són els colors de la bandera de Sierra Leone. És la mateixa cinta que la de la missió original, UNOMSIL (número 50)
57
2000–2008 UNMEE UNMEE Eritrea, Etiòpia
58
2002–2005 UNMISET UNMISET Timor Oriental 3 mesos La cinta té dues franges a l'exterior en blau Nacions Unides, representant la presència de les Nacions Unides al Timor Oriental. A la part de dins hi ha dues franges iguals, en vermell i groc, que representen les brillants i espectaculars albades i postes de Sol del Timor Oriental. El centre de la cinta és una franja en blanc, tradicionalment el color de la pau i l'esperança. És la mateixa cinta que la missió original, UNAMET (número 53)
59
2003– UNMIL UNMIL Libèria 3 mesos La cinta té dues franges a l'exterior en blau Nacions Unides, representant la presència de les Nacions Unides a la República de Libèria. A continuació hi ha dues franges en blanc, que representen l'albada de la Pau i el Progrés. Les franges vermelles i blau fosc al centre representen els principals colors de la bandera de Libèria, així com la costa de l'oceà Atlàntic que és el símbol d'unitat per tot el país.
60
2004– UNOCI UNOCI Costa d'Ivori Les franges exteriors en blau clar representa la presència de les Nacions Unides al país, i les franges taronja, blanc i verd són els colors de la bandera de la Costa d'Ivori
61
2004– MINUSTAH MINUSTAH Haití 3 mesos La franja central blau clar representa les Nacions Unides. El verd simbolitza el verd del paisatge i el potencial econòmic d'Haití; el blau marí de les puntes simbolitza l'oceà que envolta l'illa de la Hispaniola; i el blanc representa la promesa de pau per a la gent d'Haití.
62
2004–2006 ONUB ONUB Burundi
63
2005–2011 UNMIS UNMIS Sudan
64
2006–2012 UNMIT UNMIT Timor Oriental
65
2007– UNAMID UNAMID Sudan
66
2007–2010 MINURCA MINURCAT República Centreafricana, Txad Les barres blau, blanc, vermell, verd i groc són els colors de la bandera de la República Centreafricana; i al centre té una franja en blau Nacions Unides
67
2010- MONUC MONUSCO Congo 3 mesos La cinta té dues franges als costats en blau Nacions Unides, representant la presència de les Nacions Unides al Congo. A l'interior hi ha dues bandes iguals en groc, representant l'albada de la pau i la prosperitat. La franja blau fosc central representa el riu Congo. És la mateixa cinta que per MONUC (num. 54)
68
2011– UNMISS UNMISS Sudan del Sud
69
2012 UNSMIS UNSMIS Síria
70
2013- MINUSMA MINUSMA Mali

Imatges[modifica]

Participació en les missions per part de les nacions membres[modifica]

País/Missió 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69
Afganistan Afganistan
X
Albània Albània
X
Alemanya Alemanya
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Alemanya Occidental Alemanya Occidental
X
X
RDA Alemanya Oriental
X
Algèria Algèria
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Antigua i Barbuda Antigua i Barbuda
X
Aràbia Saudita Aràbia Saudita
X
Austràlia Austràlia
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Àustria Àustria
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Bahames Bahames
X
Bangladesh Bangladesh
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Barbados Barbados
X
X
Bèlgica Bèlgica
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Belize Belize
X
Benin Benin
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Bolívia Bolívia
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Bòsnia i Herzegovina Bòsnia i Hercegovina
X
X
X
X
X
X
X
Botswana Botswana
X
X
X
X
Brasil Brasil
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Brunei Brunei
X
Bulgària Bulgària
X
X
X
X
X
X
X
X
Burkina Faso Burkina Faso
X
X
X
X
X
X
X
X
Burundi Burundi
X
X
X
Cambodja Cambodja
X
X
X
Camerun Camerun
X
X
X
X
X
Canadà Canadà
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Cap Verd Cap Verd
X
X
Ceilan Ceilan
X
X
X
X
Colòmbia Colòmbia
X
X
X
X
X
X
X
X
Corea del Sud Corea del Sud
X
X
X
X
X
X
Costa d'Ivori Costa d'Ivori
X
X
X
X
Croàcia Croàcia
X
X
X
X
X
X
X
X
Cuba Cuba
X
Dinamarca Dinamarca
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Djibouti Djibouti
X
X
X
Equador Equador
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Egipte Egipte
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
El Salvador El Salvador
X
X
X
X
X
Emirats Àrabs Units Emirats Àrabs Units
X
Eslovàquia Eslovàquia
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Eslovènia Eslovènia
X
X
X
X
Espanya Espanya
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Estats Units Estats Units
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Estònia Estònia
X
X
X
X
Etiòpia Etiòpia
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Fiji Fiji
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Filipines Filipines
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Finlàndia Finlàndia
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
França França
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
Gabon Gabon
X
X
Gàmbia Gàmbia
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Ghana Ghana
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Grècia Grècia
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Guatemala Guatemala
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Guinea Guinea
X
X
X
X
X
X
X
X
Guinea Bissau Guinea Bissau
X
X
X
X
X
X
X
Guyana Guyana
X
X
X
X
X
Hondures Hondures
X
X
X
Hongria Hongria
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Iemen Iemen
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Índia Índia
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Indonèsia Indonèsia
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Irlanda Irlanda
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Itàlia Itàlia
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Iugoslàvia Iugoslàvia
X
X
X
X
X
X
X
Jamaica Jamaica
X
X
X
Japó Japó
X
X
X
X
X
X
X
Jordània Jordània
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Kenya Kenya
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Kirguizstan Kirguizstan
X
X
X
X
X
X
X
X
Kuwait Kuwait
X
Lesotho Lesotho
X
Libèria Libèria
X
X
Lituània Lituània
X
X
X
X
X
Luxemburg Luxemburg
X
X
Madagascar Madagascar
X
X
Malàisia Malàisia
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Malawi Malawi
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Mali Mali
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Marroc Marroc
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Mèxic Mèxic
X
X
Moçambic Moçambic
X
X
X
X
X
X
Moldàvia Moldàvia
X
X
X
Mongòlia Mongòlia
X
X
X
Myanmar Myanmar
X
X
X
X
Namíbia Namíbia
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Nepal Nepal
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Níger Níger
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Nigèria Nigèria
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Noruega Noruega
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Nova Zelanda Nova Zelanda
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Països Baixos Països Baixos
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Pakistan Pakistan
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Panamà Panamà
X
X
Paraguai Paraguai
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Perú Perú
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Polònia Polònia
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Portugal Portugal
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Regne Unit Regne Unit
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
66
X
X
UAR República Àrab Unida
X
República Centreafricana República Centreafricana
X
X
República del Congo Rep. del Congo
X
X
X
X
X
X
X
República Dominicana República Dominicana
X
Txèquia Txèquia
X
X
X
X
X
X
X
X
Romania Romania
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Rússia Rússia
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Rwanda Ruanda
X
X
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
Saint Kitts i Nevis Saint Kitts i Nevis
X
Saint Lucia Saint Lucia
X
Samoa Samoa
X
X
X
X
X
Senegal Senegal
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Sèrbia i Montenegro Sèrbia i Montenegro
X
X
X
X
X
Sierra Leone Sierra Leone
X
Singapur Singapur
X
X
X
X
X
X
X
X
Sri Lanka Sri Lanka
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Sudan Sudan
X
X
Sud-àfrica Sud-àfrica
X
X
X
X
X
X
Suècia Suècia
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
 Suïssa
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Surinam Surinam
X
Tailàndia Tailàndia
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Tanzània Tanzània
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Timor Oriental Timor Oriental
X
Togo Togo
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Trinitat i Tobago Trinitat i Tobago
X
X
X
Tunísia Tunísia
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Turquia Turquia
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Txad Txad
X
X
X
X
X
X
X
X
Txèquia Txèquia
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Ucraïna
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Uganda Uganda
X
X
X
Unió Soviètica Unió Soviètica
X
X
Unió Sud-africana
X
Uruguai Uruguai
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Vanuatu Vanuatu
X
X
X
Veneçuela Veneçuela
X
X
X
X
X
X
X
Xile Xile
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
República Popular de la Xina R.P. de la Xina
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Zàmbia Zàmbia
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
Zimbàbue Zimbàbue
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
Glossari

1. UNTSO
2. UNMOGIP
3. Corea
4. UNEF I
5. UNOGIL
6.ONUC
7. UNSF
8.UNYOM
9. UNFICYP
10. DOMREP

11. UNIPOM
12. UNEF II
13. UNDOF
14. UNIFIL
15. UNGOMAP
16. UNIIMOG
17. UNAVEM 1
18. UNTAG
19.ONUCA
20. UNIKOM

21. UNAVEM 2
22. ONUSAL
23. MINURSO
24. UNAMIC
25. UNPROFOR
26. UNTAC
27. UNOSOM 1
28. ONUMOZ
29. UNOSOM 2
30. UNOMUR

31. UNOMUR
32. UNOMIL
33. UNOMIG
34. UNAMIR
35. UNASOG
36. UNMOT
37. UNAVEM 3
38. UNCRO
39. UNPREDEP
40. UNMIBH

41. UNTAES
42. UNMOP
43. UNSMIH
44. UNHQ
45. UNSSM
46. MINUGUA[1]
47. MONUA[2]
48. UNTMIH[3]
49. MIPONUH[4]
50. UNOMSIL

51. MINURCA[5]
52. UNPSG[6]
53. UNAMET[7]
54. MONUSCO[8]
55. UNMIK[9]
56. UNAMSIL[10]
57. UNMEE[11]
58. UNMISET[12]
59. UNMIL[13]
60. UNOCI[14]

61. MINUSTAH[15]
62. ONUB
63. UNMIS
64. UNMIT
65. UNAMID
66. MINURCAT[16]
67. MONUSCO[8]
68. UNMISS[17]
69. UNSMIS[18]

Bibliografia[modifica]

  • Borts, Lawrence H. United Nations Medals and Missions – The Medals and Ribbons of the United Nacions. Greenville, South Carolina (USA): MOA Press, 1998. ISBN 1-884452-30-2. 

Referències[modifica]

  1. http://www.un.org/en/peacekeeping/sites/medals/unomsil.htm
  2. [enllaç sense format] http://www.un.org/Depts/DPKO/Missions/Monua/monuaf.htm
  3. [enllaç sense format] http://www.un.org/en/peacekeeping/missions/past/untmih.htm
  4. [enllaç sense format] http://www.un.org/en/peacekeeping/missions/past/miponuh.htm
  5. [enllaç sense format] http://www.un.org/en/peacekeeping/sites/medals/minurca.htm
  6. [enllaç sense format] http://www.un.org/en/peacekeeping/sites/medals/unpsg.htm
  7. [enllaç sense format] http://www.un.org/en/peacekeeping/sites/medals/untaet.htm
  8. 8,0 8,1 http://www.un.org/ar/peacekeeping/sites/medals/monusco.htm
  9. [enllaç sense format] http://www.un.org/en/peacekeeping/sites/medals/unmik.htm
  10. [enllaç sense format] http://www.un.org/en/peacekeeping/sites/medals/unomsil.htm
  11. [enllaç sense format] http://www.un.org/en/peacekeeping/sites/medals/unmee.htm
  12. [enllaç sense format] http://www.un.org/en/peacekeeping/missions/past/unmiset/facts.html
  13. [enllaç sense format] http://www.un.org/en/peacekeeping/sites/medals/unmil.htm
  14. [enllaç sense format] http://www.un.org/en/peacekeeping/missions/unoci/facts.shtml
  15. [enllaç sense format] http://www.un.org/en/peacekeeping/sites/medals/minustah.htm
  16. «Pàgina de les Nacions Unides sobre MINURCAT». [Consulta: 4 febrer 2012].
  17. [enllaç sense format] http://www.un.org/es/peacekeeping/missions/unmiss/facts.shtml
  18. «Pàgina de les Nacions Unides sobre UNSMIS». [Consulta: 4 febrer 2012].