Medalla del 30è Aniversari de la Victòria en la Gran Guerra Patriòtica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentMedalla del 30è Aniversari de la Victòria en la Gran Guerra Patriòtica
Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Nom en la llengua original(ru) Юбилейная медаль «Тридцать лет Победы в Великой Отечественной войне 1941—1945 гг.» Modifica el valor a Wikidata
Tipusmedalla de jubileu Modifica el valor a Wikidata
Vigència25 abril 1975 Modifica el valor a Wikidata - 
Rang↑  Medalla del 20è Aniversari de la Victòria en la Gran Guerra Patriòtica Modifica el valor a Wikidata ↓  Medalla del 40è Aniversari de la Victòria en la Gran Guerra Patriòtica Modifica el valor a Wikidata
EstatUnió Soviètica Modifica el valor a Wikidata

La Medalla del 30è Aniversari de la Victòria en la Gran Guerra Patriòtica (rus: Медаль «Тридцать лет Победы в Великой Отечественной войне»; transliterat Medal "Tridtsat let Pobedy v Velikoy Otechestvennoy voyne") és una medalla soviètica, creada per Leonid Bréjnev mitjançant el Decret de la Presidència del Soviet Suprem de l'URSS del 25 d'abril de 1975, en la commemoració del 30è aniversari de la victòria sobre l'Alemanya Nazi a la Gran Guerra Patriòtica de 1941-1945. El reglament, disseny i descripció va ser publicat a la Gaseta del Soviet Suprem de l'URSS n.18 de 1975.

Revers
Revers

Va ser atorgada a:

Penja a l'esquerra del pit i se situa després de la medalla del 20è Aniversari de la Victòria en la Gran Guerra Patriòtica.

El disseny de la medalla va ser obra dels pintors Victor Aleksandrovitx Ermakov i Valentí Prohorovitx (anvers) i Albert Gergievitx Miroixnitxenko (revers).

Va ser atorgada a 14.259.560 unes persones, de les quals 3.000.000 van ser pels treballadors del front laboral i 5.000 als membres de les delegacions estrangeres.

Disseny[modifica]

Una medalla de llautó de 36mm de diàmetre.

A l'anvers apareix la imatge en relleu de l'escultura La Mare Pàtria crida! de Ievgueni Vutxetitx, del monument als herois de la batalla de Stalingrad; darrere la qual apareixen les esteles dels focs d'artifici llençats en honor de la Victòria del poble soviètic en la Gran Guerra Patriòtica. A l'esquerra de l'escultura, i sobre unes branques de llorer hi ha l'estrella de 5 puntes i les dates 1945-1975.

Pel revers van haver 3 variacions: a la part superior de la circumferència, apareix la inscripció "УЧАСТНИКУ ВОЙНЫ" (El participant de la Guerra) o "УЧАСТНИКУ ТРУДОВОГО ФРОНТА" (El Participant del Front de Treball); mentre que per les delegacions militars especials que van anar a Moscou per prendre part en les celebracions no hi apareixia cap inscripció. A la part central apareixia la inscripció ХХХ лет Победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг, (XXX anys de la Victòria a la Gran Guerra Patriòtica 1941-1945); i a la part inferior, la falç i el martell sobre una cinta.

La medalla se sosté d'un galó pentagonal de 24mm d'ample, cobert per una cinta de seda de muaré vermell amb dues franges de 5 mm, una negre i l'altra taronja. A l'exterior hi ha una verda i una altra vermella. A les puntes exteriors hi ha una franja estreta taronja.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Medalla del 30è Aniversari de la Victòria en la Gran Guerra Patriòtica