Medalla del 40è Aniversari de la Victòria en la Gran Guerra Patriòtica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentMedalla del 40è Aniversari de la Victòria en la Gran Guerra Patriòtica
Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Nom en la llengua original(ru) Юбилейная медаль «Сорок лет Победы в Великой Отечественной войне 1941—1945 гг.» Modifica el valor a Wikidata
Tipusmedalla de jubileu
guardó Modifica el valor a Wikidata
Vigència12 abril 1985 Modifica el valor a Wikidata - 
Rang↑  Medalla del 30è Aniversari de la Victòria en la Gran Guerra Patriòtica Modifica el valor a Wikidata ↓  Medalla per la victòria sobre el Japó Modifica el valor a Wikidata
EstatUnió Soviètica Modifica el valor a Wikidata

La Medalla del 40è Aniversari de la Victòria en la Gran Guerra Patriòtica (rus: Медаль «Сорок лет Победы в Великой Отечественной войне»; transliterat Medal "Sorok let Pobedy v Velikoy Otechestvennoy voyne") és una medalla soviètica, creada per Konstantín Txernenko mitjançant el Decret de la Presidència del Soviet Suprem de l'URSS del 12 d'abril de 1985, en la commemoració del 40è aniversari de la victòria sobre l'Alemanya Nazi a la Gran Guerra Patriòtica de 1941-1945. El reglament, disseny i descripció va ser publicat a la Gaseta del Soviet Suprem de l'URSS n. 16 de 1985.

Revers

Va ser atorgada a:

Penja a l'esquerra del pit i se situa després de la medalla del 30è Aniversari de la Victòria en la Gran Guerra Patriòtica.

El disseny de la medalla va ser obra dels pintors Victor Aleksandrovitx Ermakov i Albert Gergievitx Miroixnitxenko.

Va ser atorgada a 11.268.980 unes persones, de les quals 3.000.000 van ser pels treballadors del front laboral i 5.000 als membres de les delegacions estrangeres.

Juntament amb la medalla es concedia un certificat acreditatiu, segons la versió de la medalla.

Disseny[modifica]

Una medalla de llautó de 32mm de diàmetre.

A l'anvers, com a fons apareix una estrella de 5 puntes, una corona de llorer i esteles de focs d'artifici en honor de la victòria del poble soviètic. Al davant apareixen les figures del soldat, de la treballadora del koljós i el partisà davant de les torres del Kremlin de Moscou. A les parts superiors apareixen les dates "1945" i "1985".

Pel revers van haver 3 variacions: a la part superior de la circumferència, apareix la inscripció "УЧАСТНИКУ ВОЙНЫ" (El participant de la Guerra) o "УЧАСТНИКУ ТРУДОВОГО ФРОНТА" (El Participant del Front de Treball); mentre que per les delegacions militars especials que van anar a Moscou per prendre part en les celebracions no hi apareixia cap inscripció.

A la part central apareixia la inscripció Сорок лет Победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг, (40 anys de la Victòria a la Gran Guerra Patriòtica 1941-1945); i a la part inferior, la falç i el martell sobre una cinta.

Penja d'un galó pentagonal cobert d'una cinta de seda de muaré de 24mm d'ample. La meitat esquerra té 3 franges de color negre sobre fons taronja (repetint en miniatura la cinta de l'Orde de Glòria), mentre que la meitat dreta és vermella. A les puntes hi ha una franja d'1mm verda.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Medalla del 40è Aniversari de la Victòria en la Gran Guerra Patriòtica