Medicina del treball

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula ocupacióMedicina del treball
Tipus d'ocupació
medicina i Medicina preventiva Modifica el valor a Wikidata

La medicina ball és l'especialitat mèdica que s'encarrega de protegir la salut dels treballadors mitjançant intervencions mèdiques preventives, curatives i de rehabilitació.[1][2] Són metges i infermers especialitzats per controlar els efectes sobre els treballadors dels riscos laborals. És un ofici essencialment interdisciplinari.[3] És menester col·laborar en equip amb professionals d'altres disciplines, com la seguretat en el treball, la higiene industrial, l'ergonomia i la psicologia. Desenvolupa plans de vigilància de la salut i elabora plans de prevenció. Fa la formació sobre primers auxilis i prevenció de riscos específics.[4]

La medicina de treball té dues missions principals: l'assistència al lloc de treball i la prevenció d'accidents i malalties en relació amb la feina. A més d'intervenir en cas d'incidència o problema individual, el metge de treball ha d'analitzar els riscs i proposar i controlar les mesures per a millorar la seguretat i salut laboral dels treballadors.[1] Segons la mida de l'empresa, té un servei propi o, sobretot per a petites empreses, subcontracta a serveis exteriors. També han de seguir amb particular atenció els grups de risc com ara treballadores embarassades, joves treballadors de 16 a 18 anys, no propis de l'empresa i doncs poc familiaritzats amb les rutines com ara els enviats d'empreses de treball temporal (ETT)

A l'estat espanyol és una especialitat legalment reconeguda.[5]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Beltràn, Ana. «Què has de saber sobre l’especialitat de MEDICINA DEL TREBALL?». Col·legi de Metges de Barcelona, març 2018. [Consulta: 15 agost 2023].
  2. «Medicina del Treball». Universitat de Vic. [Consulta: 15 agost 2023].
  3. Stellmann, 2001, p. ix.
  4. «Especialista en medicina del treball». Barcelona Treball - Fitxes Ocupacionals. Batllia de Barcelona. [Consulta: 15 agost 2023].
  5. «REAL DECRETO, 127/1984, de 11 de enero, por el que 68 regula la formación médtca·especializada y la obtención del titulo de Médico Especialista.» (en castellà). Butlletí Oficial de l'Estat, 26, 31-01-1984, pàg. 2528.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]