Medul·la òssia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Representació simplificada de la medul·la òssia

La medul·la òssia o moll de l'os és un tipus de teixit que es troba a l'interior dels grans ossos, com el crani, les vèrtebres (que són ossos irregulars), les costelles, l'estèrnum, la cintura escapular i la cintura pelviana.

Se'n diferencien dos tipus per la seva coloració i funcions:

  • Medul·la òssia vermella: Ocupa el teixit esponjós dels ossos plans com l'estèrnum, les vèrtebres, la pelvis i les costelles i té una funció hematopoètica.
  • Medul·la òssia groga: És un tipus de teixit adipós que es troba en els canals medul·lars dels ossos llargs.

Els nounats tenen tota la medul·la òssia vermella. Amb l'edat, però, es va tornant cada cop més del tipus groc.

A la medul·la òssia és on es produeix la sang (hematopoesi) gràcies a les cèl·lules mare hematopètiques que conté que originen els tres tipus de cèl·lules sanguínies: els leucòcits (glòbuls blancs), els eritròcits (glòbuls vermells) i els trombòcits (que originaran les plaquetes).

Aquest teixit es pot trasplantar, ja que es pot extreure d'un os de donant viu, generalment de l'estèrnum o del maluc, mitjançant una punció i una aspiració seguida de la transfusió al sistema circulatori del receptor, sempre que hi hagi compatibilitat dels sistemes HLA (compatibilitat d'òrgans entre el donant i el receptor). Llavors, les cèl·lules mare injectades s'incorporaran en la medul·la òssia dels ossos del receptor. És el procés que rep el nom de trasplantament de medul·la òssia.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Medul·la òssia