Megazostrodon rudnerae

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMegazostrodon rudnerae Modifica el valor a Wikidata

Model de Megazostrodon al Museu d'Història Natural de Londres
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreMorganucodonta
FamíliaMegazostrodontidae
GènereMegazostrodon
EspècieMegazostrodon rudnerae Modifica el valor a Wikidata
Crompton i Jenkins, 1968
Nomenclatura
SignificatDent encotillada grossa de Rudner

Megazostrodon rudnerae és una espècie extinta del clade dels mamaliaformes. Hi ha un cert consens per considerar-lo un dels primers mamífers. Apareix en el registre fòssil fa aproximadament 200 milions d'anys. És de gran importància, car podria ser que fos el protomamífer supervivent de les catàstrofes en què acabà el Triàsic del qual descendeix tota la classe dels mamífers.

Característiques[modifica]

M. rudnerae és un dels mamífers primitius semblants a musaranyes que visqueren principalment al període Juràssic. És un dels primers mamífers. Les característiques d'aquest animal fan suposar que es tractava de l'últim pas de la transició de cinodonts a mamífers «autèntics».

Pel registre fòssil, se sap que M. rudnerae era un animal petit, potser de només 10 a 12 cm de longitud, que probablement s'alimentava d'insectes, llangardaixos i una altra petita microfauna. Es pensa que potser era nocturn, car tenien el cervell més gros que els cinodonts i les regions encarregades de l'olfacte i de l'oïda estaven molt desenvolupades. Aquesta característica li hauria donat un cert avantatge a l'hora d'evitar els petits teròpodes amb els quals convivia, o per caçar les seves preses.

M. rudnerae fou trobat a Lesotho el 1966 per Ione Rudner, en honor de qui fou anomenat.[1] Fou descrit per A. W. Crompton i F. A. Jenkins, Jr. el 1968.[2]

Megazostrodon és l'únic gènere ben conegut de la família Megazostrodontidae.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Megazostrodon rudnerae
  1. Dinosaur Mailing List Arxivat 2011-11-15 a Wayback Machine. (anglès)
  2. Crompton i Jenkins, "Molar occlusion in late Triassic mammals", Biological Review, 43 1968:427-458. (anglès)
  3. Gow, C. E. 1986. A new skull of Megazostrodon (Mammalia, Triconodonta) from the Elliot Formation (Lower Jurassic) of Southern Africa. Palaeontologia Africana 26: 13-23. (anglès)