Memorias históricas (Capmany)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreMEMORIAS HISTORICAS SOBRE LA MARINA COMERCIO Y ARTES DE LA ANTIGUA CIUDAD DE BARCELONA
Memorias históricas sobre la marina, comercio y artes de la antigua ciudad de Barcelona. Publicadas por disposicion y a expensas de la Real Junta y Consulado de Comercio de la misma ciudad y dispuestas por Antonio de Capmany y Montpalau
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorAntoni de Capmany i Montpalau
Llenguacastellà
PublicacióEspanya, 1779-1792
EditorAntonio de Sancha
FormatPaper i pergamí
Dades i xifres
Gènerellibre d'assaig
Altres
ISBNPalau-43352

Memorias históricas sobre la marina, comercio y artes de la antigua ciudad de Barcelona. com diu el seu títol és un llibre recapitulatiu sobre la marina, el comerç i les arts de la ciutat de Barcelona, escrit per l'il·lustre Antoni de Capmany i Montpalau.[1]

Descripció[modifica]

Monumental i magna obra sobre l'economia barcelonina antiga, fixant-se en els aspectes que van fer de la ciutat una de les potències comercials de la Mediterrània des de l'Edat Mitjana fins ben entrat el segle XVI: la seva important marina mercant, la seva forta estructura gremial i la productivitat industrial, tot recolzat en nombroses dades i documents, molts d'ells inèdits fins aleshores.

L'obra va ser il·lustrada amb capçaleres i vinyetes dibuixades per coneguts artistes (Camarón, Montaña, etc.) i gravades en coure en la seva majoria per Moles. Com indica Palau, aquest títol fonamental conté "un arsenal de documents i dades de primera mà" que l'han convertit en una obra importantíssima.

Als quatre volums de Memòries Històriques, usualment s'hi adjunta un cinquè volum del "Código de las costumbres marítimas de Barcelona" que reprodueix el Llibre del Consolat de Mar de Barcelona, formant un recull de cinc volums, d'extraordinari valor històric i documental sobre la història de la Marina Catalana.

Estructura de l'obra[modifica]

Gran quart, 4 vols.

  • Volum 1. Memorias históricas. Parte primera: Antigua marina. Parte segunda: Del antiguo comercio. Parte tercera: de las antiguas artes.[2]
  • Volum 2. Colección diplomática de los instrumentos justificativos de las presentes memorias, sacados de varios libros, registros, y códices del Archivo municipal de Barcelona.[3]
  • Volum 3. Suplemento a las memorias históricas. Parte primera: Antigua marina. Parte segunda: Del antiguo comercio. Parte tercera: Antiguas artes.[4]
  • Volum 4. Suplemento a la colección diplomática. Contiene los instrumentos justificativos del tomo III.[5]

Seguits de:

  • vol. V: "Código de las costumbres marítimas de Barcelona" 1 full., LXXXI, 368 p.; 1 full., 225 p.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Antonio Capmany y de Montpalau; Real Junta y Consulado de Comercio de Barcelona. Memorias históricas sobre la marina, comercio y artes de la antigua ciudad de Barcelona .... En la Imprenta de Sancha, 1779, p. 2– [Consulta: 4 octubre 2011]. 
  2. Antonio de Capmany Surís y de Montpalau. Memorias históricas sobre la marina, comercio y artes de la antigua ciudad de Barcelona. Camara oficial de Comercio y Navegacion., 1779, p. 2–. 
  3. Antonio de Capmany Surís y de Montpalau. Memorias historicas sobre la marina comercio y artes de la antigua ciudad de Barcelona publicadas... y dispuesta por D. Antonio de Capmany y de Montpalau.... En la imprenta de D. Antonio de Sancha, 1779, p. 11–. 
  4. Antoni de Capmany de Montpalau i Surís. Memorias historicas sobre la marina comercio y artes de la antigua ciudad de Barcelona, 1. D. Antonio de Sancha, 1779, p. 2–. 
  5. Antonio Capmany y de Montpalau; Antonio de Capmany Surís y de Montpalau Memorias históricas sobre la marina, comercio y artes de la antigua ciudad de Barcelona .... En la Imprenta de Sancha, 1792, p. 34–. 
  6. Antonio de Capmany y de Montpalau. Codigo de las costumbres maritimas de Barcelona: hasta aqui vulgarmente llamado Libro del consulado. en la imprenta de don Antonio de Sancha, 1791. 
  7. Codigo de las costumbres maritimas de Barcelona: Nuevamente trad. al Castellano con el texto lemosin.... Apendice. de Sancha, 1791.