Carta (restaurant)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Menú (restaurant))
Menú d'un restaurant xinès.

La carta[1][2][3] és un document (un full o llibret) ofert als comensals en un restaurants en el que es mostra la llista de possibles opcions de plats i begudes disponibles, normalment amb els preus corresponents indicats. La carta típicament s'estructura en fases de l'àpat, com ara «entrants», «plats principals» i «postres», i també té una secció de «begudes» o «vins». També es pot estructurar en plats per tipologies de contingut, com ara els plats principals es poden subdividir entre: carn, peix, arrossos, plats vegetarians, verdures, etc. o per tipus de cocció, com ara «a la graella», «a la planxa», etc.

Les begudes poden aparèixer en una carta separada, com ara una carta de vins, i poden haver-hi altres cartes especialitzats, com ara una carta de postres. Els processos per a l'elaboració de menús, s'han convertit en les tecnologies de la informació a través de Sistemes de Restaurants que permeten dissenyar en forma gràfica o, si s'escau presentar al client o comensal a través d'una pantalla el respectiu menú amb la foto de la presentació del plat.

No s'ha de confondre amb el terme «menú» o «menú del dia», que en català vol dir un «menjar de preu fix que oferixen hotels i restaurants, amb possibilitat limitada d'elecció»,[4] o, altrament explicat, el «cobert d'una fonda, d'un restaurant, etc.»,[5] és a dir, un «menjar per a una persona que una fonda, un restaurant, etc., serveix en un àpat i a un preu determinat, fix»[6] i que inclou diferents plats, normalment un entrant, un plat principal, unes postres, pa i beguda, o per extensió, la llista de plats que es poden escollir per conformar aquest àpat a preu fix, és a dir, una «llista dels diferents plats que componen un àpat».[5][6]

Tampoc no s'ha de confondre amb el concepte de plat combinat, una mena de menú que consisteix només en el plat principal i acompanyament a preu fix.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Carta