Mencey

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Menceyat)
Estàtua de Tinerfe el Gran a Adeje, Tenerife

Mencey era el monarca o rei dels guanxes de Tenerife, que regia un menceyat (o territori). L'equivalent a Gran Canària es denomina guanarteme. A Tenerife, l'últim gran mencey va ser Tinerfe el Gran; cal destacar que molts dels noms dels menceys són producte de la imaginació del poeta Antonio de Viana, nascut gairebé vuitanta anys després de la conquesta de Canàries. Gràcies a alguns manuscrits anteriors a ell, es conserven noms de menceys i guerrers com el de Benytomo (Bencomo),[1] fill del Mencey Sunta, que tenia la seva cort a Adeje (cent anys abans de la conquesta) i governava tota l'illa. Va tenir nou fills legítims i un d'il·legítim, que posteriorment es van rebel·lar i van dividir l'illa en nou menceyats:

A més, existia un petit territori per al seu fill il·legítim que posteriorment s'anomenarà Punta del Hidalgo Pobre (actualment Punta del Hidalgo). Els menceys tenien un lloc de reunió anomenat tagoror.

Referències[modifica]

  1. «[https://eldia.es/sur/2003-05-02/8-escultura-Tinerfe-Grande-presidira-entrada-villa-Adeje.htm Una escultura de Tinerfe el Grande presidir� la entrada a la villa de Adeje]» (en castellà). El Día, 02-05-2003. [Consulta: 11 desembre 2018].

Enllaços externs[modifica]