Merostomats

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Merostomata)
Infotaula d'ésser viuMerostomats
Merostomata Modifica el valor a Wikidata

Limulus
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
SubregneEumetazoa
FílumArthropoda
SubfílumChelicerata
ClasseMerostomata Modifica el valor a Wikidata
Woodward, 1866
Ordres
Limulus polyphemus, segons Haeckel

Els merostomats (Merostomata) són una classe d'artròpodes quelicerats. Com els aràcnids tenen un parell de quelícers al costat de la boca i el cos dividit en dues regions, un prosoma (cefalotòrax) i un opistosoma (abdomen). Aquest últim es divideix, com en els escorpins, en dues seccions anomenades respectivament mesosoma (preabdomen) i metasoma (postabdomen).

Són animals aquàtics, amb brànquies, malgrat que alguns euriptèrids eren probablement amfibis. Els únics merostomats actuals, amb molt poques espècies conegudes, són els xifosurs, coneguts popularment com a cassoles de les Moluques o límuls.[1] Els euriptèrids són de vegades anomenats escorpins marins, malgrat que no són escorpins i la major part van habitar més aviat aigües dolces o salabroses de pantans i estuaris. L'escassa representació actual del grup no dona la mesura de la seva importància en el passat.

Taxonomia[modifica]

Femella de Limulus polyphemus, visió ventral

Els merostomats es classifiquen tradicionalment en dos grups que tenen la categoria de ordre:

Aquests últims es van extingir al final del Paleozoic. Actualment es discuteix la conveniència de continuar reunint aquests dos grups en una classe, vist que els euriptèrids sembla que estan estretament relacionats amb l'origen dels escorpins, en la base del clade dels aràcnids.

Referències[modifica]

  1. Història Natural dels Països Catalans. Enciclopèdia Catalana. Vol 9, "Artròpodes I", pp. 82.

Bibliografia[modifica]

  • Boudreaux H. B. (1979): Arthropod phylogeny with special reference to insects. John Willey&sons, New York, Chichester, Brisbane, Toronto. 320 pp.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Merostomats