Metàstasi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Metàstasi
Classificació i recursos externs

Tall del fetge, mostrant molts nòduls procedents d'un càncer de pàncrees
DiseasesDB 28954
MedlinePlus 002260
Tall coronal d'un húmer mostrant una metàstasi força estesa.

Metàstasi (grec: desplaçament, μετά=següent + στάσις=lloc, plural: metastases) és l'extensió d'una malaltia d'un òrgan o part a un altre òrgan o part no adjacent. Només els tumors malignes i les infeccions tenen la capacitat de metastatitzar.

Les cèl·lules cancerígenes tenen la capacitat de desprendre's o filtrar-se des d'un tumor primari, entrar als vasos limfàtics o sanguinis, circular pel torrent sanguini, i assentar-se i créixer en teixits sans de qualsevol part del cos. La metàstasi és un dels tres signes de malignitat (en contrast amb els tumors benignes).[1] La majoria de neoplàsies poden metastatitzar, encara que en diversos graus, existint només unes poques excepcions, com el glioma o el carcinoma de cèl·lules basals que mai metastatitzen.[1]

Quan les cèl·lules tumorals metastatitzen, el nou tumor s'anomena tumor secundari o metastàtic, i les cèl·lules són histològicament iguals a les del tumor original. Això vol dir que, si per exemple un càncer al pit (càncer de mama) metastatitza (passa) al pulmó, les cèl·lules del tumor secundari seran cèl·lules provinents del tumor al pit. En aquest cas, el tumor s'anomenaria càncer de mama metastàtic i no càncer de pulmó.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 Kumar, Abbas, Fausto; Robbins and Cotran: Pathologic Basis of Disease; Elsevier, 7th ed.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Metàstasi Modifica l'enllaç a Wikidata
Informació mèdica