Miķelis Krogzemis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAuseklis

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementMiķelis Krogzemis
18 setembre 1850 Modifica el valor a Wikidata
municipi d'Aloja Modifica el valor a Wikidata
Mort6 febrer 1879 Modifica el valor a Wikidata (28 anys)
Sant Petersburg (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortTifus Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Activitat
Lloc de treball Jaunpiebalga (en) Tradueix
Vecpiebalga (en) Tradueix
Riga
Lielvārde
Cēsis
Sant Petersburg Modifica el valor a Wikidata
OcupacióPoeta, professor
MovimentJoves Letons
Nom de plomaAuseklis Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 266b260e-78b5-497b-93f5-41b745f0fb1d Discogs: 2367825 Modifica el valor a Wikidata

Miķelis Krogzemis (Ungurpils, 18 de setembre de 1850Sant Petersburg, 6 de febrer de 1879), més conegut amb el pseudònim d'Auseklis,[1] fou un poeta letó i membre destacat del moviment dels Joves Letons.

Biografia[modifica]

Nascut el 18 de setembre de 1850 a la zona agrícola de Sīpoli, Miķelis Krogzemis va créixer en el si d'una família camperola de la parròquia d'Ungurpils. Va estudiar a l'escola religiosa d'Aloja i a la d'Ērgļi. A Ērgļi va conèixer membres de la família Jurjāni i va entrar en contacte amb les idees de Joves Letons. El 1868 va començar els estudis a Valka amb el compositor letó Jānis Cimze. A Valka, Krogzemis també va estudiar literatura i filosofia europea de la Il·lustració.

Després que graduar-se el 1871, va començar a treballar a l'escola parroquial de Jaunpiebalga però aviat va haver de plegar pels malentesos amb un pastor local. Va començar per treballar a l'escola en Cēsis però més tard es va traslladar a Lielvārde. A Lielvārde, va treballar en una escola però també va participar activament en la vida cultural local. Hi va establir un teatre i un cor i el 1873 va participar en el primer festival letó de la cançó a Riga. Tanmateix, a causa de les seves activitats i poesia anticlerical, també va entrar en conflicte amb el pastor local i va ser forçat a abandonar Lielvārde.

Més tard, va buscar feina sense èxit a Vecpiebalga, on vivia Atis Kronvalds. Tampoc va aconseguir feina a Riga. Quan tots els seus intents d'aconseguir feina a Letònia va fracassar, el 1874 va anar a Sant Petersburg, on va treballar en diverses escoles i en el camp de la literatura. A Sant Petersburg, va ser amic proper del compositor letó Kārlis Baumanis i també va col·laborar en la revista satírica Dunduri.

El 1879 Krogzemis va emmalaltir amb tifus i va morir el 6 febrer. El seu funeral, al cementiri d'Aloja, va esdevenir una gran manifestació nacional.

Literatura[modifica]

Miķelis Krogzemis és més conegut pel pseudònim d'Auseklis. La seva primera publicació va ser en el diari Baltijas Vēstnesis el 1872. En la seva poesia va utilitzar motius del folklore i va esdevenir una de les veus més importants del primer despertar nacional letó en la poesia. En els seus poemes satírics es mostra en contra dels terratinents alemanys bàltics, la germanització i l'obscurantisme.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Miķelis Krogzemis
  1. Rožkalne, Anita; LU literatūras; folkloras un mākslas institūts. Latviešu rakstniecība biogrāfijās. (en latvian). Riga: Zinātne, 2003. ISBN 9984-698-48-3. OCLC 54799673.