Michele di Ridolfo del Ghirlandaio

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMichele di Ridolfo del Ghirlandaio
Biografia
NaixementMichele Tosini
18 maig 1503 Modifica el valor a Wikidata
Florència (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort7 novembre 1577 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
Florència (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatItàlia
Activitat
Lloc de treball Florència (1518 (Gregorià)–1577 (Gregorià)) Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
Membre de
ArtPintura
GènereRetrat Modifica el valor a Wikidata
MovimentRenaixement - Manierisme
ProfessorsRidolfo Ghirlandaio Modifica el valor a Wikidata
Obres destacables

Michele di Ridolfo del Ghirlandaio amb el nom de naixement Michele Tosini (Florència, 8 de maig de 1503 - 28 d'octubre de 1577), va ser un pintor italià actiu en ple apogeu de l'estil manierista al qual superficialment es va acostar.

Biografia[modifica]

Va començar el seu aprenentatge amb Lorenzo di Credi i Antonio del Ceraiolo, però aviat va ingressar a l'estudi de Ridolfo Ghirlandaio, de qui amb el temps va prendre el nom. D'estil molt proper al del seu mestre, li va costar l'adopció de les innovacions del manierisme, encara que cap a 1540 va rebre les influències classicistes de Fra Bartolomeo i d'Andrea del Sarto, el mateix que de Francesco Salviati i Agnolo Bronzino. En una etapa posterior per a la que va ser decisiva la seva trobada amb Giorgio Vasari, en entrar a treballar com el seu ajudant després de 1556 en la decoració del Salone dei Cinquecento del Palazzo Vecchio de Florència.

Michele va ser l'encarregat de mantenir en actiu el taller dels Ghirlandaio. Ja en vida de Ridolfo va assumir la seva direcció i va intentar modernitzar-ho i adaptar-se als nous temps, arrossegant també el vell mestre que després d'ell es va obrir a les influències de Fra Bartolomeo, però mai no va deixar de ser el millor representant de la facció més conservadora del gremi pictòric florentí.

Més tard va entrar en contacte amb el manierisme, com s'evidencia a les seves pintures de Leda i Lucrècia de la Galeria Borghese de Roma; a Nit i Aurora al Palazzo Colonna o a la Sagrada Família de cap a 1560 conservada al Museu Bardini de Florència. En aquestes obres barreixa l'harmonia de Miquel Àngel amb els colors vius usuals en l'obra de Giorgio Vasari.

Va ser també un important retratista. Els seus principals retrats són Ritratto di Donna velata (Galleria degli Uffizi, Florència), La sposa (National Gallery of Art, Washington) i el Ritratto virile (a la col·lecció Antinori en la Vil·la Cigliano de San Casciano in Val di Pesa). Se li atribueix ara un suposat retrat de Bianca Cappello del Palau de Liria de Madrid, antany cregut original de Paolo Veronese.

Michele di Ridolfo fou el mestre d'artistes com Bernardino Poccetti i Girolamo Macchietti.

Obres destacades[modifica]

Lucrècia (c.1540)

Bibliografia[modifica]

  • Freedberg, Sydney J. Pintura en Italia, 1500-1600 (en castellà). Madrid: Càtedra, 1978, p. 463. 
  • Elena Capretti, Michele Tosini detto Michele di Ridolfo del Ghirlandaio, in: Annamaria Bernacchioni (a cura di) Ghirlandaio. Una famiglia di pittori del Rinascimento tra Firenze e Scandicci (catalogo della mostra di scandicci, Castello dell'Acciaiolo, 21 novembre 2010-1 maggio 2011), Firenze, Edizioni Polistampa, 2010, p. 92 ISBN 978-88-596-0834-9

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Michele di Ridolfo del Ghirlandaio