Microcefàlia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
microcefàlia
Classificació i recursos externs

Escànner d'una persona sense microcefàlia (esquerra) i una amb microcefàlia.
CIM-10 Q02
CIM-9 742.1
OMIM 251200
DiseasesDB 22629
MedlinePlus 003272
MeSH D008831

La microcefàlia és un trastorn neurològic en el qual la circumferència del cap és més petita que la mitjana per a l'edat i el sexe del nen.[1][2] La microcefàlia pot ser congènita o pot ocórrer en els primers anys de vida. El trastorn pot provenir d'una àmplia varietat de condicions que provoquen un creixement anormal del cervell o de síndromes relacionats amb anormalitats cromosòmiques.[3]

Els nens amb microcefàlia neixen amb un cap de mida normal o reduïda.[4] Posteriorment, el cap deixa de créixer mentre que la cara continua desenvolupant normalment, el que produeix un nen amb el cap petit, la cara gran, un front en retrocés i un cuir cabellut tou i sovint arrugat. A mesura que el nen es fa gran, la petitesa del crani arriba a ser més òbvia, encara que tot el cos generalment presenta també pes insuficient i nanisme.[cal citació] El desenvolupament de les funcions motrius i de la parla es poden veure afectats. La hiperactivitat i el retard mental són comuns, encara que el grau de cadascun varia. També poden ocórrer convulsions. La capacitat motora varia, podent evidenciar des malaptesa en alguns casos fins quadriplegia espàstica (paràlisi) en altres.

Generalment no hi ha un tractament específic per a la microcefàlia. El tractament és simptomàtic i assistencial. En general, l'esperança de vida per als individus amb microcefàlia es redueix[cal citació] i el pronòstic per a la funció normal del cervell és pobre. El pronòstic varia depenent de la presència de certes anormalitats relacionades.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Microcefàlia». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Microcefàlia». Diccionari Enciclopèdic de Medicina. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. «Microcefalia» (en castellà). MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine. [Consulta: 25 abril 2014].
  4. Martí Herrero, Milagros. «Macro- y microcefalia. trastornos del crecimiento craneal» (en castellà). Protocolos Diagnóstico Terapeúticos de la AEP: Neurología Pediátrica [Consulta: 25 abril 2014].