Nanopartícula

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Microsoma)
Imatge de microscopi electrònic de transmissió. Les imatges a, b, i c són nanopartícules de silici amb diàmetres de: (a) 20nm, (b) 45nm, i (c) 80nm[1]

Una nanopartícula o nanoesfera en nanotecnologia és un material que té les tres dimensions amb una mida similar compresa entre els 1 i 100 nanòmetres.[2] Tot i això el terme és sovint utilitzat per partícules amb mides inferiors al micròmetre (1000nm).[3] Pel que fa al límit inferior, partícules més petites s'anomenen cúmuls d'àtoms o atom clusters.

Les nanopartícules es diferèncien dels materials tridimensionals o bulk perquè la seva petita mida provoca que proporcionalment una gran quantitat dels seus àtoms es trobin a la superfície, donant lloc a propietats fisicoquímiques molt diferents, com la possibilitat de trobar-se en dispersions col·loidals, o de tenir determinades propietats optiques, elèctriques o magnètiques.

També es poden distingir d'altres nanomaterials per la seva dimensionalitat. Una nanovara (nanorod en anglès) té les tres dimensions en la nanoescala, però és anisotropica, és a dir, en té una amb una mida significativament superior. Un nanocable o nanotub només té dues dimensions en la nanoescala, i finalment una nanolàmina només en té una.

Com que la seva mida és molt més petita que la llum visible (400-700 nm), les nanopartícules no es poden veure amb un microscopi òptic, requerint l'ús de microscopis electrònics com el SEM o el TEM. Per aquest mateix motiu les dispersions de nanopartícules poden ser transparents.

Les nanopartícules ocorren naturalment en la natura i són objectes d'estudi de diversos camps científics tals com la química, la física, la geologia o la biologia. Com que estan a la frontera entre els materials tridimensionals i les estructures atòmiques o moleculars, sovint mostren fenòmens inèdits en ambdues escales. Són un component important de la pol·lució ambiental, i ingredients clau en productes industrials com pintures, plàstics, metalls i  ceràmiques. La producció de nanopartícules amb determinades propietats és una branca important de la nanotecnologia.

Referències[modifica]

  1. A.B.D. Nandiyanto; S.-G Kim; F. Iskandar; and K. Okuyama 2009 447–453
  2. Vert, Michel; Doi, Yoshiharu; Hellwich, Karl-Heinz; Hess, Michael; Hodge, Philip «Terminology for biorelated polymers and applications (IUPAC Recommendations 2012)». Pure and Applied Chemistry, 84, 2, 11-01-2012, pàg. 377–410. DOI: 10.1351/PAC-REC-10-12-04. ISSN: 1365-3075.
  3. «Module 3: Characteristics of Particles - Particle Size Categories | Basic Concepts in Environmental Sciences | APTI | USEPA», 03-12-2010. Arxivat de l'original el 2010-12-03. [Consulta: 20 maig 2020].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nanopartícula