Microvil·li

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaMicrovil·li
Part debrush border (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
MeSHD008871 Modifica el valor a Wikidata
THH1.00.01.1.01011
FMAModifica el valor a Wikidata 67296 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
EB Onlinescience/microvilli Modifica el valor a Wikidata
Enteròcits humans amb microvil·lis

Els microvil·lis (en el singular en llatí i en anglès: microvillus, que significa petita pilositat, i que en plural es diu microvilli) són continuacions de membranes de cèl·lules que, incrementant la superfície de les cèl·lules, serveixen per millorar-ne el bescanvi de substàncies. Els microvil·lis acostumen a trobar-se en cèl·lules animals de l'epiteli (per exemple en els intestins, els ronyons, l'úter i altres).[1] Estan involucrades en una gran varietat de funcions, incloent l'absoció, la secreció, l'adhesió cel·lular, i la mecanotransducció.

Els microvil·lis s'observen en la superfície del plasma dels òvuls ajudant a l'ancoratge de les cèl·lules espermàtiques que han penetrat la capa extracel·lular dels òvuls.

Els microvil·lis també són importants en la superfície de les cèl·lules del glòbuls blancs, ja que ajuden en la migració dels glòbuls blancs.

Estructura[modifica]

Els microvil·lis estan coberts per membrana plasmàtica, la qual tanca el citoplasma i els microfilaments. Entre ells hi ha extensions cel·lulars que no tenen o en tenen pocs orgànuls cel·lulars presents en els microvil·lis.

Cada microvil·li té un conjunt dens de filaments d'actina entrecreuats que els serveix de nucli estructural. De 20 a 30 conjunts estretament units de filaments d'actina estan enllaçats amb les proteïnes fimbrina i vil·lina (villin) per formar el nucli del microvil·li.

Referències[modifica]

  1. Krause J. William. Krause's Essential Human Histology for Medical Students. Universal-Publishers, juliol 2005, p. 37–. ISBN 978-1-58112-468-2 [Consulta: 25 novembre 2010]. 

Enllaços externs[modifica]