Midraix

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Midraix (en hebreu:מדרש; plural midraixim, literalment "investigar" o "estudiar") és un mètode d'interpretació (exegesi) hermenèutica de la Bíblia. El terme també es refereix a la compilació completa dels ensenyaments de la Bíblia.

Mètode[modifica | modifica el codi]

Segons Marc-Alain Ouaknin, la midraix, mètode directe, es distingeix de la mixnà, mètode indirecte, "independent de la base escrita sobre la que es sustenta".

Tradicionalment, la comprensió del text bíblic es divideix entre el peixat (sentit literal), el remez (sentit al·lusiu), el draix (exègesis) i el sod (místic). La midraix es concentra sobre el remez i encara més sobre el draix. Recorre a procediments retòrics com l'al·legoria, la metàfora, la concordança i l'analogia.

L'hermenèutica talmúdica ha estat codificada successivament per Hil·lel (els set principis de Hil·lel), Rabi Nahoum de Gamzo, Rabbi Akiva, Rabi Ishmaël, Rabi Eliezer ben i Rabi Yossi

En general la midraix se centra en temes ja siguin de l'halacà (legal) o agàdics (no legals) Els dos tipus de midraix eren, al principi, transmesos només oralment i cap al segle II prengueren forma escrita.

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]