Miguel de Guevara

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMiguel de Guevara
Biografia
Naixement1585 Modifica el valor a Wikidata
Virregnat de Nova Espanya Modifica el valor a Wikidata
Mort1646 Modifica el valor a Wikidata (60/61 anys)
Virregnat de Nova Espanya Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonjo, escriptor, filòleg, poeta, lingüista Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósOrde de Sant Agustí Modifica el valor a Wikidata

Miguel de Guevara (Nova Espanya, 1585? — 1646?) va ser un frare agustí, poeta i filòleg. Va ser, també, parent d'Hernán Cortés.

Encara que no està determinada completament la seva autoria, aquest frare és conegut principalment perquè se li va atribuir l'autoria del sonet No me mueve, mi Dios, para quererte,[1][2] també va fer aportacions a l'estudi de les llengües autòctones. Va escriure vocabularis del nàhuatl i del tarasco que no han arribat als nostres temps, i també un Arte doctrinal y modo general para aprender la lengua matlazinga en 1638. Era, segons les seves paraules, expert en les tres llengües generals de la província de Michoacán: el mexicà, el tarasco i el matlatzinca.[3]

Miguel de Guevara es va ordenar sacerdot el 1610, i va ocupar diversos càrrecs importants al llarg de la seva vida.

Referències[modifica]

  1. Antología general de la poesía mexicana (siglos XVI al XX): Parece confirmarse que el famoso soneto No me mueve, mi Dios, para quererte, uno de los más bellos de la poesía religiosa en lengua española, fue escrito por este fraile de la provincia de Michoacán. (pàg. 764).
  2. Aquest sonet és un dels més importants en llengua espanyola. El crític Marcel Bataillon el va definir com "el más ilustre soneto de la literatura española". (Citat a l'Encarta)
  3. Historia de la literatura mexicana: Desde sus orígines hasta nuestros días: Según consta en la portada de su manuscrito gramatical, era experto en las tres lenguas generales de la provincia de Michoacán: mexicana, tarasca y matlatzinca. (pàg. 501).

Bibliografia[modifica]

  • del Saz, Agustín (responsable de l'edició): Antología general de la poesía mexicana (siglos XVI al XX). Barcelona: Editorial Bruguera, 1972. Dipòsit legal B. 52.709 - 1972.
  • Garza Cuarón, Beatriz; Baudot, Georges; Chang-Rodríguez, Chang: Historia de la literatura mexicana: Desde sus orígines hasta nuestros días. Siglo XXI, 1996. ISBN 9682324041

Enllaços externs[modifica]