Mikado

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Bastonets xinesos».
Per a altres significats, vegeu «Mikado (desambiguació)».
Infotaula jocMikado
Tipusjoc d'habilitat Modifica el valor a Wikidata
Una partida de Mikado
El Mikado gegant de la Cabanyada de l'Empordà 2006

El mikado o bastonets xinesos és un joc de destresa, que recalca sobretot l'habilitat del control de moviments de la mà, motricitat fina, i coordinació ull-mà. Per a guanyar el joc, hom les ha d'anar llevant d'una en una sense fer-ne remoure cap de les de sota.

Té un equivalent a Catalunya, les canyetes, joc que es fa amb 48 esberles de canya de mig pam de llargària, de les quals n'hi ha tres que s'anomenen respectivament el rei, la reina i el botxí. S'agafen totes quaranta-vuit entre els dits polze i senyalador de la mà dreta, i es deixen caure de manera que restin entravessades les unes al cim de les altres.

Consisteix en un feix de peces primes, de colors i línies dretes; són d'aproximadament 20 centímetres de llarg i d'un gruix cilíndric d'aproximadament 5 mil·límetres més o menys de diàmetre cadascuna de les vares, això també depèn del fabricant. Comunament són de bambú i d'altres materials.

Joc del Mikado del segle XVII

Els bastonets són de colors comunes: vermell, verd, groc i blau, i de tots els bastonets, solament un çn'és de color negra, o en alguns casos blanca; aquest bastonet és únic i important en el joc. A part del bastonet negre (o blanc), els altres bastonets de colors són de quantitats diverses, i tenen valors de punts diferents segons una color o una altra; essent, per tant, el de més valor el bastonet únic.

Història[modifica]

Semblaria que una descripció del joc de Mikado aparegui en escrits budistes del segle v aC. Es tracta certament d'un joc ancestral, i la senzillesa va permetre la seva expansió en diverses civilitzacions, amb variants múltiples.

En el segle xix ja apareix a Europa amb el nom de bastonets. Els bastonets duien a les seves extremitats dels símbols similars als jocs de cartes (rei, reina, cavall, sota).

El joc[modifica]

Dos, tres o quatre jugadors poden participar, i en el joc guanya qui acumuli més punts, o qui arribi a certa quantitat determinada de punts.

El joc s'inicia amb un jugador prenent el feix de vares amb seva mà o mans, i permetent que les puntes toquin la superfície, dura, horitzontal, llisa i plana on es va a jugar. De seguida, es solta el conjunt de bastonets i es deixa que caiguin a l'atzar. Després que tot moviment hagi acabat, el següent és col·lectar peça per peça així, totes les possibles, això sense permetre cap moviment d'un altre o altres dels bastonets que no sigui el que hom vol agafar; un sol jugador per cada intent.

Solament el bastonet recollit pot ser en moviment; si un altre o altres dels bastonets són moguts, intencionadament o no, per algun altre bastonet, o per la mà del jugador, o si es detectés algun moviment distret sobre els bastonets per part del jugador, el seu torn s'acabarà i el següent participant provarà de recollir els bastonets.

En una variació del joc, el bastonet negre (o blanc) és permès a ser utilitzat com una eina auxiliar a rescatar altres bastonets.

Colors[modifica]

En algunes versions del joc cada bastonet té un valor associat, que se sap pel codi de colors que porta.

Nom Codi de colors Valor Quantitat Total
Mikado línia blava en espiral (o bastonet negre) 20 1
Mandarí blau-vermell-blau 10 5
Bonzen (jap. bōzu / Bonze) vermell-blau-vermell-blau-vermell 5 5
Samurai vermell-groc-blau 3 15
Kuli (xin. guli per "treballador") vermell-blau 2 15
41 pals

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mikado