Minaire

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Miner (ofici))
Infotaula ocupacióMinaire
Tipus d'ocupació
treballador manual Modifica el valor a Wikidata
Camp de
treball
mineria, mining operations (en) Tradueix i indústria minera Modifica el valor a Wikidata
Minaires

Un miner o minaire és una persona que treballa excavant i traslladant minerals en una mina. A Espanya, aquesta professió està regulada per l'Estatut del Miner, aprovat al Reial Decret 3255/1983 del 21 de desembre de 1983. Els miners històricament han estat actors importants al moviment obrer i sindical. La patrona dels miners és Santa Bàrbara de Nicomèdia, el 4 de desembre.

Es tracta d'un treball dur i perillós, ja que qualsevol accident pot obturar-los l'entrada d'aire o sepultar-los. A les mines de carbó és d'especial importància el problema del grisú. El sol fet d'estar contínuament sota terra els exposa a més radioactivitat natural (descendents de la cadena del radó) que la resta de persones, i la incidència de càncer de pulmó en aquesta població també és major (gairebé segura si a més el miner és fumador), a més d'altres malalties, com la silicosa, sobretot del sistema respiratori i sovint anomenades popularment del miner. Malgrat això, és una feina que han fet nens.

Els miners a l'art[modifica]

Dones mineres de Vincent van Gogh

Alguns miners ficticis o reals han estat protagonistes de diferents expressions mediàtiques (com la hiper-telerealitat dels miners xilens en 2010, seguits dia a dia per la televisió durant mesos) i artistiques, en pintura, grafit, fotografia, cinema, documental, literatura, música (per exemple la coneguda cançó Soy minero, d'Antonio Molina), etc.

Literatura[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Minaire