Minas Gerais

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Mines Gerais)
Plantilla:Infotaula geografia políticaMinas Gerais
Estat de Minas Gerais (pt) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

HimneHino de Minas Gerais (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Epònimmina Modifica el valor a Wikidata
Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 18° 57′ S, 44° 34′ O / 18.95°S,44.57°O / -18.95; -44.57
EstatBrasil Modifica el valor a Wikidata
CapitalBelo Horizonte Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població21.119.536 (2017) Modifica el valor a Wikidata (36,01 hab./km²)
Llengua utilitzadaPurí (en) Tradueix
Pataxó (en) Tradueix
Xakriabá (en) Tradueix
Mbyá Guaraní (en) Tradueix
Maxakalí (en) Tradueix
Koropó (en) Tradueix
Krenak (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície586.514 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud1.193 m Modifica el valor a Wikidata
Punt més altPico da Bandeira (2.891,32 m) Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Anterior
Creació1889 Modifica el valor a Wikidata
PatrociniMare de Déu dels Dolors Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Òrgan executiuGabinet del governador de l'estat de Minas Gerais Modifica el valor a Wikidata
• Governador Modifica el valor a WikidataRomeu Zema (2019–) Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiuAssemblea Legislativa de Minas Gerais Circumscripció: 0, (Escó: 77) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
ISO 3166-2BR-MG Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb
prefectura de Yamanashi (1973–)
Daegu (1994–) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmg.gov.br Modifica el valor a Wikidata

Minas Gerais (en català Mines Generals) és un estat de la Regió Sud-est del Brasil, el quart en extensió, amb una superfície semblant a la de França: 588.384 km². Limita al nord i al nord-est amb Bahia, a l'est amb l'estat de Espírito Santo, al sud-est amb Rio de Janeiro, al sud i sud-oest amb Sao Paulo, a l'oest amb Mato Grosso do Sul i al nord-oest amb Goiás.

Història[modifica]

L'ocupació de la regió es va iniciar el segle xvi, per bandeirantes paulistas que buscaven or i pedres precioses. El 1693, els primers descobriments importants d'or a les muntanyes de Sabarabuçu, als rius del Carmo i Tripuí van provocar una gran migració vers la regió. El 1696 va ser fundat el poble de La Nostra Senyora del Ribeirão del Carmo, el qual, el 1711, va esdevenir la primera freguesia de Minas Gerais, nucli original de l'actual municipi de Mariana.

El descobriment de les mines i l'explotació de l'or van desencadenar alguns conflictes, sent els més importants la Guerra dels Emboabas (1707-1710) i la Revolta de Felipe dos Santos.

A la primera meitat del segle xviii, Minas Gerais ja era el centre econòmic de la colònia, amb un ràpid creixement de la seva població. El 1709 va ser creada la Capitania (divisió administrativa colonial) de São Paulo e Minas de Ouro, separada de la Capitania de Rio de Janeiro. El 1720, la Capitania de Minas Gerais va ser separada de la Capitanía de São Paulo, tenint com a capital Vila Rica (actual ciutat de Ouro Preto). No obstant això, la producció d'or va començar a caure al voltant del 1750, el que va portar Portugal a buscar altres mitjans per a augmentar la recaptació d'impostos, provocant una revolta popular coneguda com Inconfidência Mineira el 1789.

Després de la independència del Brasil el 1822, Minas Gerais fou una província de l'Imperi del Brasil. Amb la proclamació de la república en 1889, fou un Estat de la federació.

Geografia[modifica]

Població[modifica]

Minas Gerais es troba entre els paral·lels de 14° 13′ 58″ i 22° 54′ 00″ de latitud sud, i entre els meridians de 39° 51′ 32″ i 51° 02′ 35″ a l'oest de Greenwich. És el segon estat brasiler pel que fa al nombre d'habitants, amb 21 milions d'habitants que es distribueixen en 863 municipis. La seva capital i ciutat més poblada és Belo Horizonte, amb 2,4 milions d'habitants (més de 5 milions a la regió metropolitana, anomenada Gran Belo Horizonte o Gran BH). Altres ciutats importants són: Contagem (situada a la Gran BH), Uberlândia, Juiz de Fora, Santo Antônio do Monte i Itabira (2004). Santa Cruz de Minas, el municipi més petit de Brasil, està a Minas Gerais.[1]

Relleu[modifica]

Serra da Mantiqueira

Les més grans altituds es troben a les serres de Mantiqueira, de Espinhaço, de Canastra i en el Parc Nacional del Caparaó, on hi ha terrenys localitzats per sobre dels 1700 metres. El punt més alt de l'estat és el Bec da Bandeira, amb 2.891,9 metres d'altitud, situat en la divisa amb l'estat de l'Espírito Santo.

Hidrografia[modifica]

Font d'aigua mineral Dom Pedro I, en Caxambu.

Per la quantitat i importància dels rius que travessen Minas, l'estat rep el malnom de Caixa d'água do Brasil (dipòsit d'aigua del Brasil). És el lloc de naixement del riu São Francisco, vital per la subsistència de la regió nord-est del país; i dels rius Paranaíba i Grande, que formen posteriorment el riu Paraná, segona conca més important del continent.[2]

A més, hi ha una gran quantitat de centrals hidroelèctriques a l'estat.[3]

Economia[modifica]

L'estat és un important productor de cafè, soia, llet, carn i altres productes agropecuaris, i també de minerals: ferro, alumini, calcari entre altres. Actualment també la seva indústria és molt important: transformació mineral, siderúrgia (producció d'acer), electrònica, automòbils (Fiat, Iveco i Mercedes Benz posseeixen fàbriques a l'estat), a més de tèxtils, aliments i begudas.

Una altra activitat important és el turisme. A l'estat hi ha:

Panoràmica de la capital, Belo Horizonte

Educació[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Prefeitura Municipal da Estância Hidromineral de Águas de São Pedro» (en portuguès). Arxivat de l'original el 10 de febrer 2011. [Consulta: 9 juliol 2023].
  2. «'Minas Gerais é a caixa d'água do Brasil', afirma Miriam Leitão» (en portuguès brasiler). G!, 10-01-2013. [Consulta: 1r novembre 2021].
  3. Ronan, Gabriel. «Lagos das maiores usinas de Minas operam abaixo de 50%» (en portuguès brasiler). Estado de Minas, 31-08-2021. [Consulta: 1r novembre 2021].
  4. PUC Minas: compromisso com a sociedade, PUC Minas em números
  5. [enllaç sense format] http://www.pucminas.br/destaques/

Vegeu també[modifica]