Miquel Civil i Bogunyà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMiquel Civil i Bogunyà
Biografia
Naixement1845 Modifica el valor a Wikidata
Molins de Rei (Baix Llobregat) Modifica el valor a Wikidata
Mort1923 Modifica el valor a Wikidata (77/78 anys)
Molins de Rei (Baix Llobregat) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómúsic, compositor, poeta Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsFrancesc Civil i Castellví, Josep Civil i Castellví, Aleix Ildefons Civil i Castellví Modifica el valor a Wikidata

Miquel Civil i Bogunyà (Molins de Rei, 1845 – íbidem, 1923) fou un músic, compositor i poeta català. Desenvolupà diverses ocupacions en l’àmbit musical, i a més de compondre treballà com a organista de la parroquial del seu poble natal i com a pianista a la sala de ball del Palau a la mateixa vila. També destacà a nivell local en l’àmbit pedagògic degut a la seva extensa formació en diverses disciplines com lletres i matemàtiques, impartint classes particulars a nens dins el seu domicili i sent membre fundador de la Joventut Catòlica del seu poble, organització que treballava sobre l'educació i el lleure dels joves.

Es casà amb Elvira Castellví González (1853-1898), amb la qual tingué 10 fills que reberen del pare una profunda educació musical; com a conseqüència alguns d’ells també s’hi dedicarien posteriorment de manera professional, destacant les figures de Francesc Civil i Joseph Civil. La família es desplaçà durant uns anys a Barcelona el 1898, període en què el compositor va quedar vidu de forma inesperada; el 1907 es casaria de nou, en segones núpcies, amb Guadalupe Llamosas. A partir d’aquest moment anirà canviant la seva residència establint-se a diverses poblacions de Catalunya així com del Perú, país on vivia una filla seva. Finalment va traspassar a Molins de Rei el 1923.[1]

Referències[modifica]

  1. Gregori i Cifré, Josep Maria; Romeu i Solà, Anna «La Música a Santa Maria d'Igualada». [Bellaterra] : Universitat Autònoma de Barcelona, Servei de Publicacions, 2016.