Miquel March

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMiquel March
Biografia
Naixement1633 Modifica el valor a Wikidata
València Modifica el valor a Wikidata
Mort1670 Modifica el valor a Wikidata (36/37 anys)
València Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
Al·legoria de la vista
Al·legoria del temps
Al·legoria del gust

Miquel March (València, 1633-1670), pintor barroc, valencià i fill del també pintor Esteve March, l'estil del qual va seguir amb relativa fidelitat.

Biografia[modifica]

A la mort del seu pare, amb qui s'havia format com a pintor, va marxar a Itàlia on va completar el seu aprenentatge a l'escola de a qui res de l'estil d'aquest es percep. Tornat a València va morir prematurament el 1670.

Obra[modifica]

Miquel March va cultivar la pintura de batalles continuant el model patern, però dotat de més grans recursos expressius va ser també, segons Antonio Palomino, pintor més «universal», abordant diversos gèneres. Perduts els quadres d'assumpte religiós elogiats per Palomino, es conserva en aquest gènere el Sant Roc socorrent als apestats del Museu de Belles Arts de València, obra de composició complexa i il·luminació encara tenebrista, amb detalls de fort realisme.

També va practicar el retrat. Però les obres més conegudes de la seva producció són les natures mortes de caça (1661, col·lecció particular) i els quadres, considerats al·legòrics, del Museu de Belles Arts de València, que podrien formar part d'una sèrie dedicada als cinc sentits, i que constitueixen un bon exemple del seu mestratge com a pintor de natures mortes, amb la seva insistència en els detalls i la pinzellada vibrant heretada del pare.

Bibliografia[modifica]

  • Palomino, Antonio. El museo pictórico y escala óptica III, El Parnaso español pintoresco laureado (en castellà). Madrid : Aguilar, 1988. ISBN 84-03-88005-7. 
  • Pérez Sánchez, Alfonso E. Pintura barroca en España 1600-1750. (en castellà). Madrid : Ediciones Cátedra S.A., 1992. ISBN 84-376-0994-1. 
  • Pérez Sánchez, Alfonso E. Pintura española de bodegones y floreros de 1600 a Goya (en castellà). Madrid : Ministerio de Cultura, Dirección General de Bellas Artes y Archivos, 1984. ISBN 84-500-9335-X. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Miquel March