Mirna Lacambra Domènech

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMirna Lacambra Domènech

Mirna Lacambra rep la Creu de Sant Jordi de mans del President Pujol (2001) (2001) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 juny 1933 Modifica el valor a Wikidata (90 anys)
Sabadell (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióConservatori Superior de Música del Liceu Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactivista cultural, cantant Modifica el valor a Wikidata
VeuSoprano

InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata
Premis

Mirna Lacambra i Domènech (Sabadell, 7 de juny de 1933)[1] és una soprano i promotora musical catalana.[2]

Biografia[modifica]

Després de fer les primeres classes de piano amb la mestra de Sabadell Maria Paresols, es va matricular al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona, on va cursar la carrera de piano, a més de solfeig, harmonia i estètica i cant, i va obtenir el títols de professora de piano i cant.[3][2] Al llarg dels estudis va obtenir màximes qualificacions.

Es va formar a Sabadell amb la Maria Parasols i al conservatori del liceu de Barcelona a partir de la temporada 1957-58 amb Eugenia Kemeny de piano i cant. Durant els seus estudis va començar a actuar al teatre del liceu. El seu primer contacte amb la Zarzuela va tenir lloc durant la dècada de 1960 al teatre madrileny de la Zarzuela.[4]

Al llarg de la seva dilatada carrera artística com a cantant, l'han dirigida prestigiosos mestres, com Anton Guadagno, Uve Munt, Leopold Hager i Giorgio Sebastian, entre altres. Ha comptat amb directors d'escena de la talla de Felsestein, Jean Pierre Ponelle i Friedrich. Ha interpretat òpera a nombrosos escenaris d'Europa, els Estats Units i Amèrica del Sud.[3] Serà una cantant de prestigi que cantarà en teatres d'Itàlia, Alemanya, Països Baixos, Bèlgica, França i en diversos països d'Amèrica, un exemple és Santa fe de Nou Mèxic on va estrenar junt amb Frederica von Stade l'òpera de Villa-Lobos, Yerma.

L'any 1982 va fundar l'Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell i quatre anys més tard, el 1986, abandonà la carrera musical per dedicar-se plenament a l'organització i direcció de les temporades d'òpera de Sabadell.[5] Per mitjà d'aquesta associació, i amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, es va crear el Circuit d'Òpera a Catalunya, que permet representar per diverses ciutats catalanes les diferents produccions operístiques produïdes a Sabadell.

També ha patrocinat l'Orquestra Simfònica del Vallès i el Concurs Engenio Marco per a Joves Cantants, refundat en l'Escola d'Òpera de Sabadell.

Reconeixements[modifica]

El 2001 va rebre la Creu de Sant Jordi i, el 2006, la Medalla de la Ciutat de Sabadell al mèrit cultural.[6]

Referències[modifica]

  1. Vila, Irene. «Mirna Lacambra: "Vull viure el temps suficient per veure el teatre de l'Eix Macià acabat i funcionant"». Ràdio Sabadell. Arxivat de l'original el 14 de juliol 2014. [Consulta: 10 juliol 2014].
  2. 2,0 2,1 Ustrell, Ricard «Sabadellencs: Mirna Lacambra. Semblança». Quadern de les idees, les arts i les lletres, 167, 2008, pàg. 35-40. ISSN: 2385-4979.
  3. 3,0 3,1 «Mirna Lacambra». Ajuntament de Sabadell. [Consulta: 4 març 2014].[Enllaç no actiu]
  4. Casares Rodicio, & González Peña, M. L. (2002). Diccionario de la zarzuela : España e Hispanoamérica / director y coordinador general: Emilio Casares Rodicio ; colaboradores: Ma. Luz González Peña ... [et al.]. Instituto Complutense de Ciencias Musicales.
  5. Casares Rodicio, & González Peña, M. L. (2002). Diccionario de la zarzuela : España e Hispanoamérica / director y coordinador general: Emilio Casares Rodicio ; colaboradores: Ma. Luz González Peña ... [et al.]. Instituto Complutense de Ciencias Musicales.
  6. «Sabadell lliura a Mirna Lacambra la medalla de la ciutat al mèrit cultural». 10 de març de 2006. VilaWeb. [Consulta: 4 març 2014].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]