Misàndria

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La misàndria és una tendència ideològica o psicològica relacionada amb l'odi, aversió o antipatia als homes o persones de sexe masculí. La misandria fa dels homes l'origen de tots els mals de la humanitat mentre que les dones són les víctimes d'aquests mals i les responsables de tot allò bo. Seria l'equivalent a la misogínia envers les dones. La misantropia és l'aversió als éssers humans, tant homes com dones.

L'any 1920, Sigmund Freud, en estudiar un cas concret d'homosexualitat (lesbianisme) va observar un moviment oposat a la misogínia, o una aplicació d'aquesta vers els homes en comptes de vers les dones, però encara no existia cap nom per a definir-lo. Alguns autors de finals del segle XX i del segle XXI han anat més enllà, considerant la misàndria no com a un fenomen psicològic individual sinó cultural.[1]

Cal no confondre-la amb l'androfòbia. La misàndria no és cap trastorn psíquic, com seria el cas de l'androfòbia, sinó una ideologia apresa a la societat o la cultura tal com ho pot ser la misogínia.

Etimologia[modifica | modifica el codi]

El mot català ve del grec, que al seu torn està format per miseín (μισεǐν, "odi") i andros (άνδρός, "home").

Manifest de l'Organització per a l'Extermini dels Homes[modifica | modifica el codi]

El Manifest de l'Organització per a l'Extermini dels Homes,[2] en anglès Society for Cutting Up Men Manifesto o S.C.U.M. Manifesto,[3] escrit per la psicòloga i escriptora Valerie Solanas en 1967, es pot considerar un exemple de misàndria. Com a curiositat l'autora és cèlebre per haver disparat contra Andy Warhol.

Notes i referències[modifica | modifica el codi]

  1. My Enemy, My Love: Man-hating and Ambivalence in Women's Lives, de Judith Levine, 1992 (anglès)
  2. Manifest de l'escòria, Valerie Solanas, 1967 (castellà)
  3. El mot scum fa referència a l'escuma que es forma a la mar o a les sopes en bullir, per exemple, on suren les porqueries, per a netejar el líquid. També existeix en anglès l'expressió scum of the Earth per a parlar dels residus o escòries de la societat.