Mocàrab

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Mocàrabs a l'Alhambra de Granada

Un mocàrab (també denominat almocàrab) és un element arquitectònic decoratiu a base de prismes juxtaposats (l'un al costat de l'altre) i penjants, que semblen estalactites soltes o arraïmades. Acostumen a disposar-se revestint les cúpules o l'intradós dels arcs.[1] Son tridimensionals però dissenyades en dues dimensions amb dibuixos de cel·les geomètriques.[2]

És peculiar de l'arquitectura islàmica i, encara que aquesta mena de decoració va ser creada pels almoràvits, només es troba exemples d'aquesta època al nord de l'Àfrica; a la península Ibèrica va ser introduïda pels almohades, amb la qual cosa no està present en construccions anteriors al segle xii i, en canvi, sí que se'n troben magnífics exemples als Reales Alcázares de Sevilla, a l'Alhambra de Granada, cimera de l'art nassarita, així com a l'art mudèjar, i el neomudèjar. També n'hi ha en dos teginats del castell de Belmonte (Conca).

Referències[modifica]

  1. «Mocàrab». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. van den Hoeven, Saskia; van der Veen, Maartje. «Muqarnas-Mathematics in Islamic Arts» (en anglès), 2010. [Consulta: 21 maig 2019].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mocàrab