Molí de vent

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Molí de Vent».
Es Moli de Dalt a Sant Lluís.

Un molí de vent és una màquina que converteix energia eòlica en un moviment circular per mitjà d'aspes.

Història dels molins de vent[modifica]

Molins de vent de Campo de Criptana.

Els sumeris ja empraven cap a 3.500 anys aC embarcacions de vela mogudes pel vent. No és gaire clar en quin moment es va passar a aprofitar el vent per a moldre gra, sembla que a Pèrsia o a l'illa grega de Miconos aparegueren els primers, però també a la Xina de forma contemporània es feien servir per bombar aigua i regar.

Al segle x es van d'introduir els molins de vent a Catalunya i des d'aquí van passar a la resta d'Europa. Al-Himyari (segle x) diu: «.. Una de les curiositats de Tarragona consisteix en els molins de vent...»[1]

A Europa occidental la primera referència d'un molí al nord dels Pirineus, és de l'any 1105 (a França), però al segle xiii els molins ja estaven generalitzats i a final d'aquest segle es varen emprar a Holanda per bombar aigua. La revolució industrial i les màquines de vapor arraconaren l'ús de l'energia eòlica en general i no va ser fins a la crisi del petroli de final del segle XX quan es van prendre noves iniciatives i recerques en aquest camp amb l'aplicació del concepte modern d'aerogenerador.

A Mallorca el 1845 l'enginyer holandès Bouvij construí el primer molí modern per a la desseció dels aiguamolls del Prat de Sant Jordi. El 1854 Damiá Reixach creà el molí de ramell,[2] per a l'extracció d'aigua, el 1862 s'hi afegí la cua per a orientar-lo i el 1880 augmentaren les dimensions de tot el molí.

Aquest nou molí tingué una gran difusió a la primera meitat del segle XX i aprofità els avanços de la revolució industrial: l'estructura era en part metàl·lica (de ferro de fosa i bigues amb claus) i en part de fusta (antenes). El 1934 s'adaptà el molí americà al de ramell, amb la substitució de la fusta pel metall a les pales.[3]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Centro italiano di studi sull'alto Medioevo. L'occidente e l'islam nell'alto medioevo: 2-8 aprile 1964. Presso la Sede del Centro, 1965 [Consulta: 28 setembre 2012]. 
  2. molins de ramell
  3. «ELS MOLINS DE VENT DE MALLORCA».

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Molí de vent