Molí del Castell (Avià)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Molí del Castell
Imatge
Dades
TipusMolí hidràulic Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Altitud661 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaAvià (Berguedà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCtra. d'Avià a la Colònia Rosal
Map
 42° 05′ 01″ N, 1° 49′ 55″ E / 42.0836°N,1.83183°E / 42.0836; 1.83183
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC2972 Modifica el valor a Wikidata

El Molí del Castell és un edifici del municipi d'Avià inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya que antigament havia fet la funció de molí fariner. Al mateix temps, també és una entitat de població d'Avià[1] amb 56 habitants (2014).[2] Es troba al nord del terme municipal, molt a prop del polígon industrial de la Valldan, des d'on s'hi pot accedir, per la rotonda de la C-26 agafant la carretera BV-4135 en direcció sud.

Descripció[modifica]

El molí del castell és una de les construccions més destacades de la localitat. Està envoltat per unes grans porxades de dos pisos cobertes a una sola vessant amb teula àrab. Si mirem a llevant, es poden observar dues balconades de fusta amb ràfecs de teula àrab. A ponent, en canvi, hi ha un portal que dona accés al pati d'entrada. El parament és a base de carreus de pedra sense treballar, de diverses mides unides amb morter. A l'altre cantó de la riera hi queden restes de l'antic molí enderrocat.[3]

Història[modifica]

La tradicional activitat agrícola del municipi va fer necessària l'existència de molins fariners. Dins el terme hi trobem també el Molí de casa en Cots, el Molí de Bellús i el Molí de la Riereta.[4] Al Molí del Castell antigament hi vivia un senyor feudal. Modernament, però, hi vivien uns masovers. No es conserva documentació relativa als seus orígens.[3] En l'actualitat, l'edifici acull un magatzem de comerç de roba de vestir i de la llar.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Molí del Castell
  1. «El municipi en xifres». Ajuntament d'Avià. Arxivat de l'original el 9 de març 2016. [Consulta: 26 gener 2016].
  2. idescat.cat
  3. 3,0 3,1 «Molí del Castell». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 23 agost 2014].
  4. Diversos Autors. El Berguedà. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Direcció General de Patrimoni Cultural, 1994, p. 144. ISBN 8439326718.